fallback

Преглед на печата за 22 юли

07:36 | 22.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Съдът отмени новите обезщетения за безработица в. Сега

По-високите парични обезщетения за безработица, които се изплащат от 1 януари 2009 г., се оказаха незаконни, след като новата наредба за отпускането и изплащането им беше отменена с решение на Върховния административен съд. Той се произнесе по жалба на КТ "Подкрепа", че постановлението за промените не е обсъждано със социалните партньори в тристранката. Със същия аргумент преди години синдикатите успяха да отменят увеличение на тока. Увеличението на обезщетенията не беше обсъждано с профсъюзите, защото при приемането му те бойкотираха тристранния съвет.

Ако няма обжалване, отмяната на постановлението за обезщетенията влиза в сила от датата на решението на съда - 16 юли 2009 г., и след това те трябва да се изплащат по старата наредба, обясниха от "Подкрепа". Там минималната сума за месец беше 100 лв., а максималната - 200 лв. По новата обезщетенията вече са определени за работен ден и са от 6 лв. до 12 лв. Обжалване обаче ще има, заявиха от социалното министерство за "Сега". То ще спре изпълнението на решението. Не е ясно обаче как ще се проточи във времето цялата процедура, тъй като съдът е във ваканция, а кабинетът още не е формиран, за да има заседания със социалните партньори. Ако междувременно тристранката успее да се събере и преразгледа решението, ощетени няма да има.

Заплатите на чиновници във фризера и догодина в. Стандарт

Заплатите в бюджетния сектор за съжаление може би няма да могат да нарастват през 2009 г., а може би и през 2010 г., тъй като няма икономическата предпоставка за това, заяви по БНТ депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов. Той е спряган за зам.-министър на финансите, който ще отговаря за бюджетните разходи. През последните месеци забелязваме замразяване на средния осигурителен доход, в момента цялата икономика замразява разходите си за възнаграждения, каза Горанов. Някои оценки показват, че Брутният вътрешен продукт се е върнал на нивата от 2007 г., което е реален спад на икономиката. В този смисъл възнагражденията трябва временно да изчакат да ги догони ръстът на икономиката, смята Горанов.

София продава дела си в подземен паркинг в. Дневник

Столичната община вероятно ще продаде дела си в подземния паркинг при метростанция "Сердика". Съветниците от комисията по бюджет одобриха предложението на районния кмет на "Възраждане" Ева Сеизова общинската част от 1600 кв.м да бъде продадена на другия собственик на паркинга - "МСН 2001". Фирмата притежава 2800 кв.м от местата за спиране под земята и ги стопанисва от години. Общинската част е оценена на около 1.3 млн. лв.

Пак по предложение на Сеизова общината вероятно ще обяви търг за право на строеж върху общински имот близо до бул. "Иван Гешов" и пресечката му с бул. "Възкресение". Фирмата, която спечели конкурса, ще построи жилищна сграда на 5 етажа. Началната цена е 2.6 млн. лв. Конкурсът се обявява по предложение на фирма "Тиим-строй", чиито собственици имат общ бизнес с Кирил Киров, известен като Киро Японеца.

В България арабите и китайците са по-нежелани и от ромите в. Сега

В българското общество съществуват значими расови и религиозни предразсъдъци към етническите малцинства в страната. Но не ромите, а новите малцинства - араби, виетнамци и китайци, се оказват по-нежелани за съжителство, за съвместна работа, брак или обучение. Затова и тяхната интеграция би била много по-проблемна. Това показват резултатите от изследването "Социални дистанции и етническите стереотипи за малцинствата в България". То е проведено от "Отворено общество" между 26 май - 15 юни 2008 г. сред 1444 души от 232 населени места.

Най-приемливата във всяко отношение за българите група е абстрактно въведеното понятие граждани от ЕС. На второ място по одобрение са българомохамеданите, следвани от руснаците. Най-ниско в таблицата са негрите от САЩ и ЕС, след това от Латинска Америка, Африка, албанците, арабите, кюрдите. Съжителството с роми например в един и същи квартал е приемливо едва за 30.2% от българите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:37 | 11.09.22 г.
fallback