fallback

Орешарски за осъвременяване на бюджета, споразумение с МВФ – догодина*

Според финансовия министър в оставка не трябва да се стремим към положително бюджетно салдо. Прогнозата на МФ за БВП за 2009 е спад от 2,5%

11:26 | 20.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическите показатели към момента показват, че към края на 2009 г. трябва да имаме балансиран бюджет, а да не се стремим към положително бюджетно салдо. Това каза пред журналисти по време на представянето на изпълнението на бюджета към юни 2009 финансовият министър в оставка Пламен Орешарски.

Той посочи, че тази година по всяка вероятност ще се наложи да има осъвременяване на бюджета и неголямо намаление на заложените разходи. Бюджетният дефицит по думите му би могъл да се финансира чрез фискалния резерв, който към момента възлиза на 8,25 млрд. лв.

Във връзка с фискалния резерв Орешарски коментира, че не би трябвало тази година да се сключват споразумения с МВФ. Този въпрос би могъл да се обсъжда при изготвянето на бюджет 2010 г., когато се види накъде вървят финансовите показатели на страната.

Пламен Орешарски повтори прогнозата на финансовото министерство за спад на БВП от 2,5% за тази година. Прогнозата на ЕК е за понижение от 1,8 на сто, а на МВФ - за спад от 7 на сто.

Салдото по консолидирания бюджет в края на първото полугодие е положително и възлиза на около 173 млн. лв., съобщи министърът на финансите в оставка.

За периода януари-май бе отчетен бюджетен излишък по консолидираната фискална програма от 554,4 млн. лв., а само за месец май имаше дефицит от 120,1 млн. лв.

В анализа на Министерството на финансите се посочва, че според оценките на Европейската комисия (ЕК) от общо 27 страни на ЕС 20 ще завършат годината с повече от три процента дефицит, а се очакват и „невиждани през последните години“ дисбаланси във фискалните позиции.

Според изнесените данни данъчните постъпления за първото полугодие възлизат на малко над 10,12 млрд. лв., като изпълнението спрямо разчетите за годината е 39,4% при 50,3% за същия период на 2008 г. Изоставането е основно заради по-ниските постъпления от косвени данъци и от корпоративни данъци. 

Постъпленията от косвени данъци са 4,9 млрд. лв., което е изпълнение спрямо годишните разчети от 35,5% при 47,3% за същия период на 2008.

Най-силен е спадът при постъпленията от ДДС, посочи Орешарски, което се дължи главно на свиването на вноса. Постъпленията от ДДС са в размер на 3,052 млрд. лв., което е 32,7% от годишния разчет при 47,3% година по-рано.

Постъпленията от акцизи за първото полугодие са близо 1,78 млрд. лв., т.е. има изпълнение от 41,8% при 47,2% за същия период на миналата година.

Размерът на разходите по консолидираната фискална програма са малко над 12,75 млрд. лв., което е 42% от годишния разчет при 40,5% спрямо същия период на 2008 г. Инвестиционните разходи се равняват на 1,82 млрд. лв.

Орешарски обобщи, че неизпълнението на бюджета към момента възлиза на 2,1 млрд. лв. По думите му обаче заложените в бюджета буфери, включително и ползването само на 90% от заложените разходи в бюджета от страна на министерства и ведомства, представляват общо около 4 млрд. лв.

На въпрос на журналисти как гледа на идеята на ГЕРБ за намаляване на осигуровките Пламен Орешарски заяви, че по принцип ако това бъде направено, ще е необходимо да се вдигне друг данък, например ДДС.

*Актуализирано към 12:15

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:05 | 31.08.22 г.
fallback