fallback

Преглед на печата за 20 юли

08:00 | 20.07.09 г.

Министри от Брюксел в. Стандарт

Министри от Брюксел ще са остриетата на Бойко Борисов в новия кабинет. Експерти, работили години в сърцето на Европа, поемат ключовите постове във властта, научи "Стандарт". Дясната ръка на еврокомисаря Меглена Кунева - Андриана Сукова-Тошева, става министър на земеделието, съобщиха от ГЕРБ. Тя се ползва с огромното доверие на Еврокомисията и това ще й помогне в тежката работа по възстановяване на европарите за България, обясниха от екипа на Борисов. Трима досегашни евродепутати местят кабинетите си от Брюксел в София. Най-успешният представител на ГЕРБ в Европарламента Румяна Желева ще е дипломат № 1. Николай Младенов най-вероятно поема отбраната, а Владимир Уручев - енергетиката, ако бъде отделена в министерство. В ГЕРБ твърдят, че Уручев може да остане и зам.-шеф на икономиката с ресор енергетика.

DealWatch: "Адвент" преговаря ексклузивно за покупката на "Девин" в. Дневник

Фондът за дялово инвестиране "Адвент интернешънъл" е започнал ексклузивни преговори със "Соравия груп" за покупка на контролния пакет акции в бутилиращата компания "Девин", съобщи DealWatch, който преди време пръв информира за възможна смяна на собствеността в компанията. Изпълнителният директор на "Девин" Цветан Лъжански не коментира информацията. "Не е в моите правомощия да го коментирам, дали има преговори може да каже само представител на "Соравия". Ние вече обявихме, че се обмисля продажба", каза Лъжански. От "Адвент" също не пожелаха да коментират.

Според изданието "Адвент" преговаря за 82% от капитала на бутилиращата компания. В момента 75.3% от акциите са собственост на австрийската "Соравия", а останалата част от предавания дял е собственост на висшия мениджмънт на "Девин".

ГЕРБ ще свалят депутатския имунитет в. Новинар

Партия ГЕРБ ще работи за отпадането на депутатския имунитет. Това обяви вчера председателят на Народното събрание Цецка Цачева. По думите й в тази насока било и желанието на Главната прокуратура. Бойко Борисов също е дал категорична заявка, че трябва да се работи за анулирането на имунитета, съобщи тя. Пред „Новинар” Цачева заяви, че за момента това е само нейно предложение и все още няма конкретни обсъждания в партийните редици.

Училищата свиват с под 1% разходите заради кризата в. Сега

Едва 0.25% от бюджета си ще спести средното образование в изпълнение на постановлението на кабинета за ограничаване на разходите. Заради финансовата криза правителството на Сергей Станишев нареди на всички бюджетни организации да замразят заплатите и да ограничат служебните командировки, ползването на служебните телефони и автомобили, както и ремонтите.

5 млн. лв. ще спестят между 60 и 80 на сто училищата в страната Останалите между 20 и 40 на сто от учебните заведения няма да имат спестени пари, сочат данните на министерството на образованието. Икономиите са незначителни на фона на общия бюджет за средното образование, който надхвърля 2 млрд. лв. Парите ще бъдат спестени от ограничаване на текущите разходи за издръжка.

Българските мебели поевтиняват с до 20% в. Сега

Заради слабото търсене българските мебели ще поевтинеят минимум с около 15-20%, прогнозира шефът на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост Калин Симеонов.

"В момента се правят много промоции, които са в рамките на печалбата, но колегите са готови да продават и на загуба само за да възстановят вложените вече средства", обясни той. Причината е, че много от продаваните сега мебели са от дървесина, купена през есента на м.г., когато беше скъпа. Според данните на камарата спадът в производството на мебели у нас е 40% през първите месеци на т. г.

Соларни системи изместват бързия интернет в селата в. Дневник

Допълнителните 33.5 млн. евро, които Европейската комисия отпусна за селските райони по Плана за европейско икономическо възстановяване, ще се използват за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) вместо за прокарване на широколентов интернет. Заедно с бюджетното съфинансиране средствата за България до 2013 г. възлизат на 36.8 млн. евро. Това е записано в предложението за разпределение на допълнителния финансов пакет за България, изпратено от министерството на земеделието в Брюксел. Предложението е съгласувано с браншовите асоциации, обясниха от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:57 | 10.09.22 г.
fallback