fallback

Преглед на печата за 18 юли

09:47 | 18.07.09 г.

Българите се отказват от каското заради кризата

в. Новинар

Българите започнаха да се отказват от препоръчителните застраховки на автомобилите си заради кризата. Това води до сериозен спад на приходите от застраховките "Автокаско". Данните на Комисията за финансов надзор (КФН) сочат, че приходите от "Автокаско" за май на застрахователните дружества са намалели с 13 на сто спрямо май миналата година. Според експерти това е най-големият спад на приходите от началото на годината.

Застрахователни агенти отчитат, че заради липсата на средства шофьорите масово отказват да си правят такива застраховки, за които компанията може да ги обезщети, ако колата им бъде надраскана или открадната. Друга причина за спада на приходите в "Автокаско" е намалената продажба на автомобили - през първите шест месеца с близо 50 на сто. За да се привлекат клиенти, дружествата започват да предлагат намаление на цените на "Автокаско".

Бизнесът протестира срещу високите лихви

в. Новинар

Над 10 000 фирми от цялата страна се очаква да протестират на 23 юли, четвъртък, срещу високите лихви по кредитите, които отпускат банките. Затова се заканиха представители на Националната асоциация на българския бизнес. Причината е, че заради икономическата криза оборотите на фирмите намаляха значително и това доведе до невъзможност бизнесът да погасява кредитите си. От асоциацията съобщиха, че в началото на месеца са изпратили писма до кредитните институции за намаление на лихвите, но от там не са получили отговор.

Хотели ще стават старчески домове

в. Сега

Липсата на туристи е на път да накара собственици на хотели у нас да ги преустройват в старчески домове. Във Велико Търново, Арбанаси и Габрово много предприемачи се обръщат към общината с молба за разрешение за разкриване на подобни социални заведения.

Законът не забранява функционирането на частни старчески домове, но в България те все още са малко. За да се регистрира като социално заведение, обектът трябва да получи удостоверение от Агенцията за социално подпомагане и да се впише в регистъра й.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:27 | 06.09.22 г.
fallback