fallback

ЕК забрани нерегламентираните сметища, България получава отсрочка

България, Румъния и Полша, получиха право на отсрочка за затваряне на нереглавентираните сметища

16:34 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) днес нареди да бъдат затворени всички сметища в страните от Европейския съюз (ЕС), които не отговарят на екологичните и санитарните норми, предаде БТА, позовавайки се на AFP.

България, Румъния и Полша имат допълнителен срок, за да го направят, като засега не се съобщава какъв е срокът.

Брюксел предупреди, че ще предприеме съдебни процедури срещу страните, които не изпълнят нареждането.

Днес изтича срокът, до който депата за отпадъци трябваше да бъдат приведени в съответствие с изискванията на Директива от 1991 г. Посочените три държави - България, Румъния и Полша, получиха право на отсрочка.

Вчера българското Министерството на околната среда и водите (МОСВ) удължи срока на работа на 60 общински депа за отпадъци, намиращи се в райони, в които все още няма изградени регионални депа, какъвто е ангажиментът ни към Европейската комисия. Тези депа ще останат да действат временно и след крайния срок 16 юли още около година, до изграждането на новите системи, информираха от ведомството.

„Зле управляваните и безконтролни сметища представляват опасност за общественото здраве и околната среда", заяви европейският комисар по околната среда Ставрос Димас. По думите му течностите, които се отделят от сметищата, могат да заразят подпочвените води, а биоразграждащите се отпадъци могат да отделят метан - газ с парников ефект, 25 пъти по-мощен от въглеродния двуокис. Посочва се още, че газовете, отделяни от сметищата, представляват 2% от парниковите газове на планетата.

По данни от 2008 г., отнасящи се до 12-те страни, присъединили се към ЕС след 2004 г., общо 1800 сметища не отговарят на нормите. ЕК възнамерява чрез съответните си структури да състави пълно описание на състоянието на тези обекти в целия ЕС до края на годината.

Комисията вече е започнала някои процедури за екологични нарушения срещу Испания, Франция, Италия, Ирландия и Гърция. В момента се извършват проверки на всички сметища в ЕС.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:58 | 27.08.22 г.
fallback