fallback

БСК предлага временно намаление на вноските за УПФ от 5% на 2%

Георги Ангелов определя това като "страшна перспектива" и заплаха за пенсионната реформа

15:36 | 16.07.09 г.

Българска стопанска камара предлага временно вноските за универсален пенсионен фонд да се намаляват от сегашните 5% на 2%, се казва в мерките на камарата за "Устойчиво развитие на икономиката", адресирани до новите представители на законодателната и изпълнителната власт.

В момента тези средства постъпват в задължителните допълнителни универсални фондове, които ги инвестират основно в депозити, в чуждестранни и български ценни книжа.

„Намалението на процента за универсални пенсионни фондове е страшна перспектива, защото би застрашило пенсионната реформа – стане ли веднъж, трудно ще ги накараме да я възстановят /грабнат ли чиновниците парите от тези 5%, няма да ги върнат никога/. Освен това, вместо държавата да си намали разходите, тя ще харчи пенсионните спестявания /вместо те да бъдат депозирани в банки, както правят пенсионните фондове/, контрира Георги Ангелов главен икономист на Институт Отворено общество в мнение за Investor.bg

„Най-добре да се направи точно обратното - да си остане вторият стълб, а държавата да си свие разходите и да намали осигуровките на бизнеса с 5-10%. Т.е. не само няма да застрашаваме реформите, а ще ги ускорим.“, смята Ангелов.

Резервът на страната през последните месеци намалява с високи темпове от 29 млрд. лв. до 23 млрд.лв, отбелязва БСК. Изследване на Investor.bg показва че нивото от 23 млрд. лв. се запазва стабилно в последните 6 месеца (към края на месеца) и не показва признаци за понижение, въпреки че през самия месец варира поради поради обективни причини.

Деловите среди искат да бъдат направени анализ и прогноза на бюджетните приходи и разходи, в т.ч. на бюджетния дефицит, дефицита по текущата сметка, търговския дефицит, валутния и фискален резерв на страната (вкл. пласирането им до момента). В зависимост от финансовото наследство, според бизнеса е нужно да се уточни необходимостта от воденето на разговори с международни финансови институции.

Тези предложения са част от мерките на камарата за "Устойчиво развитие на икономиката", изпратени до лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, члена на ГЕРБ Симеон Дянков, председателя на 41-то Народно събрание Цецка Цачева, заместник-председателите на 41-то Народно събрание и председателите на парламентарните групи. Предложенията са били приети на заседанието на Управителния съвет на Българска стопанска камара.

В документа се посочва необходимостта новите представители на законодателната и изпълнителната власти да уточнят "буферите" в Закона за държавния бюджет за 2009 г. по стойност и пера.

Деловите среди искат те да бъдат обнародвани, да се ускори разплащането на другите дължими плащания от бюджета към бизнеса, в това число и ускорено възстановяване на ДДС.

Според бизнеса е нужно преразглеждане на социалните програми и проекти за заетост и анализ на тяхната ефективност. В областта на енергетиката бизнесът предлага публичните инвестиции в големите енергийни проекти временно да сеограничат, като проектите се реализират при осигуряване на частен капитал или европейски средства.

Сред бюджетните и финансови антикризисни мерки са предложенията за намаляване на преразпределителната роля на бюджета до 2013 г. до 38 на сто от БВП, включително и с вноската към ЕС.

Друго предложение е ограничаване на публичното финансиране за сметка на привличане на частен капитал. Деловите среди смята, че е необходимо да се намалят осигурителните вноски. Деловите среди настояват за ограничаване на допълнителното материално стимулиране за държавната и местната администрация до 10 на сто от Фонд "Работна заплата", намаляване на субсидиите към НОИ, след прехвърляне съответните задължения към бюджета на МВР, МО, МП, съдебната система и други.

Пакетът от предложения на камарата включва краткосрочни и дългосрочни мерки в областта на административно-регулаторната среда, борбата с корупцията, бюджета и финансите, енергетиката и климата, осигурителната и здравна система, образованието и науката.

Камарата предлага минимизиране на държавната администрация и административните структури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:47 | 11.09.22 г.
fallback