fallback

Глоба от 243 хил. лв. за Балкан Стар Мотърс за нелоялна реклама

Глобата е заради промоция в интернет с текст: „Взривоопасно предложение от Mitsubishi – с всяко Pajero подарък новия Colt”

12:47 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на малко над 243 хил. лв. на „Балкан Стар Мотърс“ ЕООД, гр. София, за извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията, съобщиха от комисията.

В тази своя част законът забранява предлагането или даването на добавка към продаваната стока или услуга, безвъзмездно или срещу привидна цена, на друга стока или услуга, с изключение на рекламни предмети с незначителна стойност, на такива, които са принадлежност към съответната стока/услуга или на стоки/услуги като отбивка за продажба в големи количества.

Производството е образувано по решение на комисията по повод промоция в интернет с текст: „Взривоопасно предложение от Mitsubishi – с всяко Pajero подарък новия Colt”.

КЗК счита, че с промоцията дружеството очевидно е целяло да наблегне на безвъзмездния характер на втория автомобил и по този начин да привлече клиенти към своите продукти.

От събраните доказателства по преписката е видно, че част от продажбите са към крайни клиенти, което потвърждава тезата на комисията, че промоцията е целяла да привлече вниманието именно на тази потенциална група.

При определяне на санкцията КЗК е взела под внимание краткия период на нарушението. Санкцията в конкретния случай представлява процент от общия оборот на дружеството нарушител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:25 | 05.09.22 г.
fallback