fallback

БАВИ: Да отпадне наказателната отговорност за ДВИ

Според асоциацията, често директорът за връзка с инвеститорите не получава нужната информация от ръководството

17:51 | 15.07.09 г.

Богомила Христова. Снимка: Личен архив

Българската асоциация по връзка с инвеститорите (БАВИ) предлага да отпадне административно-наказателната отговорност за директорите за връзка с инвеститорите (ДВИ), тъй като често ръководството не подава към ДВИ-то нужната информация. Предложението бе отправено по време на пресконференция, представяща приключването на европроекта по връзка с инвеститорите на фондация Буров.

Според Богомила Христова, председател на асоциацията, глобата за директора за връзка с инвеститора е от 2 до 5 хил. лв. на база чл. 221 от ЗППЦК, като такава глоба е получил директорът за връзка с инвеститорите в Кремиковци.

Само в България, Египет и Бразилия ДВИ е създадено като професия със закон. Само в България ДВИ се отчита пред Общото събрание на акционерите. В някои държави се отчита „корпоративният секретар”.

По проекта на фондация Буров е изготвена длъжностна характеристика на ДВИ и на корпоративен секретар, като сме изпратили искане към Инспекцията по труда за промяна в Националната класификация на професиите и длъжностите за вписване и на двете длъжности, уточни Христова. Според нея в момента според класификацията ДВИ е принизен до администратор в хотел, като за последното дори не се изисква висше образование. Съответно минималните осигурителни прагове за професията ДВИ са ниски.

Нужно е професията ДВИ да бъде утвърдена, сподели Христова. Михаил Стоянов, директор на Фондация Буров, допълни, че при провеждане на обучения почти няма интерес към професията и трябва да се работи за издигане на нейният престиж. Според него в момента една нова публична компания трудно би намерила добър ДВИ, тъй като на пазара на труда липсва предлагане.

От БАВИ са изпратили и предложение до международната асоциация за връзка с инвеститорите за изготвянето на сертификат подобен на CFA, който да утвърди професията и да й издигне имиджа.

От БАВИ уточниха, че човекът, изпълняващ длъжността ДВИ, трябва да може да съветва ръководството коя информация е вътрешна и коя не, да е специалист по комуникации, по нормативната уредба, по финанси и счетоводство и т.н., което изисква много обучение и знания.

На въпрос на Investor.bg нужно ли е информацията между ръководството и ДВИ да се предава с протокол от БАВИ уточниха, че е възможно за доказателство за приемане на информацията да служи писмо по e-mail, като при всички случаи ДВИ трябва да може да докаже в кой момент е получил вътрешната информация и дали я е получил.

В същото време в полза на директора за връзка с инвеститорите е фактът, че според ЗППЦК ръководството е длъжно да му съдейства и ако такова съдействие липсва, това евентуално може да бъде извинение за пред КФН, за да не му бъде наложена глоба.

Колежка от САЩ ни сподели, че покрай кризата ръководството й е станало некомуникативно и в момента тя среща конфликт на интереси, като не получава информация, с която да информира инвестиционната общност, а това е работата й, уточни Христова.

Един от начините за излизане от ситуация при несъдействие на ръководството е напускане на директора за връзка с инвеститорите, но не е ясно дали административното наказание ще бъде избегнато с напускането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:42 | 12.09.22 г.
fallback