fallback

Монбат отделя рециклиращата от производствената дейност в ново дружество

Монбат планира да превърне новото дружество в публично

17:25 | 15.07.09 г.

Управителният съвет (УС) на акумулаторния производител Монбат АД е взел решение да бъде стартирана процедура по преструктуриране на дружеството чрез организационно и финансово обособяване на производството на суровини от производството на акумулатори, съобщи Монбат чрез Бюлетин Investor.bg.

Според УС обособяването на двете дейности на Монбат – рециклирането и производството на акумулатори, се налага поради това, че са извършени значителни инвестиции за изграждане и модернизиране на рециклиращи мощности, в резултат на което рециклиращата дейност е фактически обособена в рамките на акумулаторното предприятие.

Освен това част от инвестициите за изграждане на заводските мощности са извършени с ползване на външно кредитиране, което се води в общата кредитна сметка на Монбат.

Конкретните действия по преструктурирането включват учредяване на ново дружество с предмет на дейност рециклиране на акумулаторен и оловен скраб, оловни сплави, полиетилен и полипропилен, производство и търговия с олово, оловни сплави, полиетиленови и полипропиленови материали. Новото дружество ще е с наименование Монбат Рисайклинг ЕАД и ще е 100% собственост на Монбат АД.

Във връзка с учредяването на Монбат Рисайклинг ЕАД ще бъде извършено проучване и подготовка относно структуриране на цялата рециклираща дейност на Монбат, включително чрез сделки на придобиване на дъщерните на Монбат предприятия в Румъния и Сърбия от новото дружество, увеличение на капитала му чрез парични и непарични вноски и всякакви други необходими правни и фактически действия.

Предвижда се и регистрация на акциите на новото рециклиращо дружество на регулиран пазар на ценни книжа с цел търговия.

Освен това ще бъде извършено проучване и структуриране на всички необходими разходи за Монбат АД и дружествата от неговата икономическа група по обособяване на самостоятелно рециклиращо производство и преструктурирането.

УС ще извърши всички необходими действия по изготвяне на оценки на рециклиращите мощности и обособяването им в самостоятелното дружество, включително чрез възлагане на оценките на независими оценители. Задълженията по външното кредитиране на инвестициите за изграждане и въвеждане в експлоатация на рециклиращите мощности и водещите се счетоводните сметки на Монбат АД ще бъдат прехвърлени на дъщерното Монбат рисайклинг.

Днес акциите на Монбат изгубиха 0,4% до 4,62 лева при обем от 1 369 броя акции.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:11 | 30.08.22 г.
fallback