fallback

ВАС потвърди глоба на КЗК и за пловдивския панаир

Според КЗК дружеството се е възползвало от монополното си положение при предоставяне на услугата „право на изграждане”

12:38 | 15.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Върховният административен съд в петчленен състав потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от октомври 2008 г., с което са наложени две имуществени санкции на обща стойност 300 хил. лв. на „Международен панаир Пловдив“ АД за нарушения на Закона за защита на конкуренцията, свързани с налагане на нелоялни търговски условия и ценова злоупотреба, съобщиха от комисията.

Според резултатите от производството на КЗК дружеството се е възползвало от монополното си положение при предоставяне на услугата „право на изграждане”, без която не е възможно да бъде осъществено изграждането на изложбени конструкции, като е повишило цената на услугата само спрямо конкурентните фирми, а е запазило своята пакетна цена за право и изграждане на изложбени конструкции.

Съдът определя като мотивирани изводите на КЗК, че вследствие стесняването на маржа, услугата изграждане на изложбени конструкции се предоставя при липса на реална конкуренция.

Проучването на КЗК доказа и съдът потвърди, че "Международен панаир Пловдив" е нарушил закона за конкуренцията, като е имал възможност едностранно да изменя общите условия за участие и тарифата във вреда на изложителите на панаира.

Също така липсват ясна регламентация и предварително определени условия в кои случаи дружеството може да откаже да сключи договор за изграждане на изложбена конструкция с външна фирма, което представлява злоупотреба с господстващо положение чрез налагане на нелоялни търговски условия.

При налагането на глобата от панаира заявиха, че ще обжалват пред Върховния административен съд решението на КЗК. В изявлението на компанията по случая се подчертаваше, че Международен панаир Пловдив е една от близо 30-те компании, организиращи изложения в България, но не е монополист.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Вчера петчленен състав на ВАС потвърди решение на КЗК за глоба за общо 2,47 млн. лв. на застрахователни компании и Асоциацията на българските застрахователи за картел относно задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

От Асоциацията на българските застрахователи оспориха действията на комисията и заявиха, че съдът е подходил формално към съдебния процес и глобите са несправедливи.

От Българската народна банка пък определиха като демонстративна показност усилията на КЗК за провеждане на антимонополно разследване в банковия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:34 | 12.09.22 г.
fallback