fallback

БЕХ създава смесено дружество за строежа на газовата връзка с Гърция

Днес бе подписана и апликационната форма на проекта за изграждане на газовата връзка, която до утре ще бъде изпратена на ЕК

15:57 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Български енергиен холдинг (БЕХ), гръцката газова компания DEPA и италианският холдинг Edison International ще създадат съвместно предприятие за строителството на междусистемната газова връзка между България и Гърция, което ще е регистрирано в България. 

Това предвижда подписаният днес от ръководителите на трите компании Меморандум за разбирателство. Участието на БЕХ в съвместното дружество ще е 50%, посочи изпълнителният директор на холдинга Галина Тошева, а останалите 50% ще се държат от IGI Poseidon (с равно участие на DEPA и Edison).

Изграждането на междусистемната връзка, както вече беше обявено, ще бъде подпомогнато финансово с до 45 млн. евро в рамките на Европейската енергийна програма за възстановяване. Цялата стойност на проекта е около 120 млн. евро. Националното финансиране на проекта ще възлезе на около 40 млн. евро.

Ръководителите на трите енергийни фирми подписаха официално и апликационната форма на проекта за изграждане на газовата връзка, която до утре ще бъде изпратена на Европейската комисия, каквито са изискванията за предоставяне на европейски средства за изграждането на газовата връзка.

Предвижда се бъдещата съвместна компания между трите енергийни дружества да избере чрез конкурс фирма изпълнител на проекта за газовата връзка между България и Гърция, като реалното строителството по всяка вероятност ще започне следващата година, а природен газ ще тръгне по тръбата през 2012 г., уточни зам.-изпълнителният директор на италианския холдинг Роберто Поти.

Изграждането на газовата връзка, за която наскоро от българска страна беше избран консултант, ще позволи на практика договорените годишно 1 млрд. куб. м газ от Азербайджан да стигнат до България. Капацитетът на тръбата обаче ще позволява транзитирането на до 5 млн. куб. м газ годишно, така че част от него ще може да се продава на съседни страни, посочиха от DEPA, допълвайки, че в бъдеще може да се мисли и за създаване на съвместно дружество за продажба на газ на други страни.

Днес между БЕХ и гръцката Hellenic Gas беше подписан и отделен допълнителен меморандум относно възможността за използване от българска страна на терминала за втечнен газ „Ревитуса“ и интерконектора Турция-Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
fallback