fallback

Преглед на печата за 14 юли

08:20 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

АЕЦ "Белене" ще се строи, но без държавни гаранции

в. Дневник

Изграждането на АЕЦ "Белене" няма да спрe, но няма да се дават повече държавни гаранции по проекта и може да се търсят още частни партньори. Това заяви евродепутатът и енергиен експерт на ГЕРБ Владимир Уручев пред "Дневник" в понеделник. В неделя бъдещият премиер Бойко Борисов каза пред "Нова телевизия", че строителството на ядрената централа трябва да продължи. Според Уручев, ако проектът се спре, това ще го оскъпи и ще доведе до множество съдебни спорове за претърпени вреди от изпълнителя, руската компания "Атомстройекспорт" и подизпълнителите.

България все още не покрива два от маастрихтските критерии

в. Дневник

И през май България продължава да не покрива два от маастрихтските критерии. Освен инфлационния критерий страната ни не отговаря и на условието за поддържане на дългосрочни лихви. През май по данни на Евростат страните с най-ниска средногодишна инфлация в ЕС са Германия, Ирландия и Португалия. Тези държави определят максимален допустим праг за дългосрочните лихви от 6.31%, докато по данни на БНБ показателят за България през май е 7.09%. Нивото на дългосрочните лихви следва доходността по дългосрочните държавни облигации.

Новият кабинет започва преговори за споразумение с МВФ

в. Новинар

Задължително трябва да започнем паралелни преговори с Международния валутен фонд и да имаме готовност за сключване на предпазно споразумение след няколко месеца, ако това се налага, каза представителят на икономическия екип на ГЕРБ Стоян Мавродиев, който присъства на срещата на депутатите от партията, ден преди да се конституира 41-вото Народно събрание. Експертът добави още, че една от първите задачи на новия парламент ще бъде актуализация на бюджета и приемането на национална антикризисна програма с цел да бъдат минимизирани ефектите от икономическата криза.

Разследват строителните фирми за уговаряне на цени

в. Новинар

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще проверява за картел Камарата на строителите в България и всички фирми, членуващи в организацията. Това заяви в понеделник изпълнителният директор на камарата Иван Бойков по време на среща за перспективите пред пазара на недвижимите имоти у нас, организирано от списание „Имам имот”. Нямам обяснение каква е причината, но знам, че административният съд е позволил на експерти от антикорупционния орган да имат достъп до документацията на камарата, заяви Бойков. Инспектори обаче все още не са идвали, добави той. От Комисията за защита на конкуренцията отказаха да коментират дали предстои мащабна проверка на строителните фирми у нас. 

Кърджали съди агенция САПАРД

в. Стандарт

Община Кърджали дава на Темида Агенция САПАРД. Причината са неизплатените вече цяла година средства за изградения „Пазар на производителите” в източнородопския град по проект, одобрен от агенцията. Това огласи пред журналисти кметът на Кърджали Хасан Азис. Според договора, сключен с Агенцията тя трябва да покрие до 50 на сто от близо 10-те милиона лева, инвестирани в грандиозния проект. Общинското ръководство сезира за проблема Европейската комисия, Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” и Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Над 1 200 000 лева са само лихвите, които европейският данъкоплатец ще трябва да плати заради мудността на чиновниците от САПАРД, подчерта градоначалникът.

Село в Кюстендилско готви протест срещу ЧЕЗ

в. Сега

Жителите на кюстендилското село Жиленци готвят протест срещу ЧЕЗ заради честите спирания на тока, каза вчера кметът Камен Златков. "От няколко седмици в селото е като в дискотека. Токът постоянно спира. За щастие все още няма изгорели уреди, но положението е нетърпимо и хората са готови да излязат на протест", коментира пред Дарик радио Златков. Проверката на компанията показала, че миналата седмица там е имало няколко краткотрайни прекъсвания на тока заради бурите, а от 1 юни токът е спирал два пъти заради планови ремонти, казаха пред "Сега" от ЧЕЗ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:59 | 08.09.22 г.
fallback