fallback

САЩ ни поздравиха за „Набуко”

Подписването на споразумението e важен етап от реализацията на нашите общи идеи за откриване на нови енергийни коридори, казва говорителят на Държавния департамент

18:39 | 13.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американската администрация поздравява правителствата на Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия за подписването на споразумението за проекта за газопровод „Набуко”, заяви говорителят на Държавния департамент Иън Кели, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Подписването на споразумението в Анкара се явява важен етап от реализацията на нашите общи идеи за откриване на нови енергийни коридори, които да позволят доставката на каспийски газ в Европа, изтъкна говорителят.

Според Държавния департамент енергийната безопасност се осигурява по пътя на диверсификация - диверсификация на източниците на енергоресурси, на маршрутите за тяхното транспортиране и на потребителските пазари, а проектът „Набуко” се явява пример за подобна диверсификация.

Американските власти смятат, че занапред предстои още допълнителна тежка работа, но подписването на междуправителственото споразумение е важна крачка в процеса на реализация на проекта.

На церемонията по подписването на междуправителственото споразумение присъстваха специалният пратеник на САЩ по енергийните въпроси в Евразия Ричард Морнингстар и сенатор Ричард Лугар.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:37 | 12.09.22 г.
fallback