fallback

За пореден път: Не водим преговори с МВФ

Пак бяха лансирани твърдения за обратното, според МФ позицията ни не е променяна

14:56 | 10.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

За пореден път в чуждестранни медии бяха обявени твърдения, че няколко източноевропейски страни, сред които и България, водят преговори за споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) заради кризата.

За пореден път пък от финансовото министерство опровергават тези твърдения.

Министерството на финансите (МФ) не води преговори с фонда за отпускане на финансова помощ, заявиха от институцията. „Позицията на министерството не е променяна, а и сега никой не може да води преговори“.

Изразената преди изборите позиция на Бойко Борисов (лидер на партията събрала най-много гласове на вота) обаче беше, че е добре да бъдат започнати такива преговори. Бъдещият премиер тогава заяви, че е стигнал до този извод в резултат на разговори с финансисти.

В електронното издание на германския бизнес вестник „Ханделсблат“ се посочва, че България, Хърватия и Македония са страните, които за първи път се обръщат към МВФ за финансова подкрепа.

Междувременно последните изказвания от МВФ по повод страната ни бяха свързани с рязко влошаване на прогнозите за икономиката ни, като вече се очаква спад на БВП от 7% при предишни очаквания за -3,5 на сто. Според икономиста Георги Ангелов целта на фонда е да убеди България, че й е нужно предпазно споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 02.09.22 г.
fallback