fallback

Преглед на печата за 9 юли

08:01 | 09.07.09 г.

ГЕРБ: Ще довършим три магистрали в рамките на мандата в. Дневник

Магистралите "Тракия", "Люлин" и "Марица" ще бъдат завършени в рамките на този мандат, заяви пред Би Ти Ви експертът на ГЕРБ в областта на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Това ще стане с ясни структури и приоритети, много труд и с помощта на еврофондовете, допълни той.

Ще има ревизия в Министерството на регионалното развитие, каза Плевнелиев, който нарече ведомството на Асен Гагаузов едно от най-непрозрачните. "Нашата амбиция е много бързо да го направим най-прозрачното", каза експертът на ГЕРБ и обеща "Трансперънси интернешънъл" да бъдат поканени да присъстват на търговете във ведомството.

Цветан Цветанов ще е новият вътрешен министър в. Дневник

Цветан Цветанов ще бъде новият вътрешен министър, обяви пред журналисти лидерът на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов след срещата си с главния прокурор Борис Велчев.

Цветанов е сред очакваните назначения в новия кабинет, тъй като в продължение на години е работил в МВР. Той е сред най-близките сътрудници на Борисов от времето, когато бъдещият премиер беше главен секретар на МВР.

Директорите на енергийния холдинг струват над 1 млн. лв. в. Сега

Петимата членове на борда на директорите на "Български енергиен холдинг" са стрували досега на държавното предприятие 649 000 лв., но ако новото правителство ги замени, това ще му излезе още половин милион. Изчисленията са направени по финансовите отчети на холдинга за последните две години, които са качени на сайта на предприятието. Онзи ден бъдещият премиер Бойко Борисов заяви, че новото правителство ще махне ръководството на холдинга, каквото и да струва това. Мотивът е, че договорите за управление на петимата, които са за 5 години, са подписани с условието да имат 3-годишно предизвестие.

Холдинг ще събира държавните дялове в компании в. Дневник

Новото правителство планира да основе холдингова компания, която да консолидира държавните дялове в компании като БДЖ, "Булгартабак", енергийните дружества, летища, пристанища и така да се елиминира конфликтът на интереси, който възниква при работата на министерствата - принципали на държавното участие. Това съобщи икономическият експерт на ГЕРБ Бисер Боев в интервю пред агенция "Блумбърг". Той е спряган и като евентуален министър на икономиката в новото правителство.

Горски №1 отива на прокурор заради заменките в. Сега

Шефът на Държавната агенция по горите Стефан Юруков ще бъде даден на прокурор, обяви земеделският експерт на ГЕРБ Мирослав Найденов. "Само за 6 работни дни той подписа 47 заменки, а масивите бяха оценявани по-евтино и от квадрат мокет", допълни Найденов.

ГЕРБ осветли и нов скандален случай на харизване на държавни гори край морето, за който обеща да сезира ДАНС. От думите на Найденов стана ясно, че през юни областният управител на Добрич Ердинч Хаджиев изважда от държавния горски фонд около 300 дка край морето и ги подарява на "Русалка тур". В управата на дружеството е Евгения Банева, съпруга на близкия до БСП бизнесмен Николай Банев.

Хазартът се свива и у нас в. Новинар

Седмици след новината, че правителството в Русия забранява хазартния бизнес в страната, признаци за свиване на хазартната дейност започват да се наблюдават и у нас в последните месеци. Това сочат наблюденията на Българската търговска асоциация на производителите и операторите в игралната индустрия (БТАПОИИ). Според члена на управителния съвет на асоциацията Надя Христова показател за криза в бранша е нарасналият брой искания за предсрочно прекратяване или временно спиране на вече издадените лицензи за развиване на дейност. Данните сочат, че операторите на 39 игрални зали в страната са подали искане за прекратяване на разрешенията преди изтичането на срока им, а за 52 зали не са подновили разрешенията си.

Сезират прокуратурата за чадър над търговията с шофьорски книжки в. Сега

Съюзът на преподавателите по авто-мотоподготовка и други браншови организации ще сезират прокуратурата за действията на ръководството на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" към транспортното министерство. Според тях ведомството, ръководено от Володя Киров, покровителства около 30% от всички автошколи в София.

"Корупционните схеми се ръководят от хората на Киров в ръководството на регионалната дирекция в София", заяви шефът на съюза Йонко Иванов. Ако няма реакция на компетентните органи до петък, браншовите организации се канят да организират протест с 500 свои коли в столицата.

Далавера за милиони и с личните карти в. Стандарт

20 млн. евро повече ще ни излязат новите лични карти, разкри "Стандарт". Сумата вече е калкулирана в новите такси за издаването на документите за самоличност, които са с вградени биометрични данни. Парите вече са потънали в джобовете на няколко чиновници, узаконили с подписите си далаверата, разказаха участници в процедурата. Облажили са се трима висши държавни служители и седмина от членовете на комисията по избора на документите. Двама от групата работят в Министерския съвет, третият е зам.-министър в МВР. От парите не е взел и стотинка вътрешният министър Михаил Миков, който слага парафа на тръжната процедура, уточниха източниците на "Стандарт". Аферата е станала с търга за избор на фирма, която да произведе новите документи. За победител в предрешения търг е избрана компанията "Сименс". Тя е предложила да извърши услугата срещу 116 млн. евро, които ще платим от джоба си като такса за новите лични карти. Интересен избор на тръжната комисия, като се има предвид, че останалите кандидати се вместват в зададената от МВР цена - 96 млн. евро. Няма обяснение защо чиновниците са избрали да се похарчат с 20 млн. евро отгоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
fallback