fallback

Преглед на печата за 8 юли

08:03 | 08.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовото министерство се сети да предупреди за еврофондовете в. Дневник

България ще трябва да върне на Европейския съюз 637 млн. евро авансови плащания, получени за трите години членство, ако до 7 ноември Европейската комисия (ЕК) не даде положителни оценки за съответствие на системите за управление и контрол на 7-те оперативни програми. Това съобщи Боряна Пенчева, директор на дирекция "Управление на средствата от ЕС" в Министерството на финансите във вторник. Предупреждението какво ще се случи, ако се забавим, е първото, което се отправя от представител на държавната администрация.

До момента са изпратени оценките за съответствие на пет оперативни програми - "Транспорт", "Административен капацитет", "Човешки ресурси", "Конкурентоспособност" и "Техническа помощ", съобщи Райка Онцова, изпълнителен директор на агенция "Одит на средствата от ЕС". До десетина дни ще бъдат изпратени и последните две - "Околна среда" и "Регионално развитие". Оценките бяха подготвяни повторно, след като през февруари Брюксел отхвърли две и препоръча останалите да се преработят. Според първоначалните планове на правителството те трябваше да са готови до края на април, но ги предаваме с повече от два месеца закъснение. Миналата седмица Денис Абът, говорител по регионално развитие на ЕК, съобщи, че най-рано през септември Брюксел ще има становище по програмите. Освен авансовите плащания от оценките за съответствие зависят и междинните плащания от ЕС към България (80% от средствата по фондовете), които в момента са замразени. В отговор на въпрос Пенчева обаче уточни, че по оперативните програми "Човешки ресурси" и "Административен капацитет" са правени междинни плащания по отделни проекти, като са използвани средства от неусвоените авансови плащания.

За година Доган спечелил 366 000 лв. от "друга дейност" в. Сега

Лидерът на ДПС Ахмед Доган продължава да поднася изненади в декларациите си пред Сметната палата. След като над 7 години не бе обявявал никакви доходи, в имуществената си декларация за миналата година той е записал, че е спечелил 366 590 лв. от друга стопанска дейност.

От пресцентъра на ДПС отказаха да уточнят какво точно е работил Доган, за да получи такъв приход. Според указанията на Министерството на финансите към документа това може да бъде доход от изобретения или авторски произведения на науката и изкуството, от авторски и лицензионни възнаграждения, от продажба на преработени продукти на селското или горско стопанство, включително от събиране на билки и гъби, както и от упражняване на свободна професия.

"Цариградско шосе" най-после отива на поправителен ремонт в. Сега

Дълго отлаганият ремонт на вълните по "Цариградско шосе" в София, заради което булевардът бе наречен "Цариградско море", ще започне през август. Тогава изтича гаранционният срок по договора с изпълнителя и общината ще използва това, за да изиска от фирмата "Пътища и съоръжения" да отремонтира всички установени неравности. До месец София започва и строителството на обещаните кръстовища на две нива, които ще продължат дълго и ще породят трудности с движението.

"Цариградско шосе" няма да се преасфалтира цялостно в участъка, който бе ремонтиран преди две години, ще се отстранят само установените 14 участъка с неравности", обясни зам.-кметът Александър Цветков. Той уточни, че на фирмата ще бъде платено само ако се установи, че е свършила качествено работата. След ремонта през 2007 г. фирмата не получи пари за отсечката.

60% рушвет на прощаване в. Стандарт

Рушветът за европроекти е скочил предизборно, оплакаха се потърпевши бизнесмени. Експерти от икономическото министерство ни поискаха до 60% комисиона от субсидията, за да допуснат хай-тек фирмата ни до парите от Брюксел, обясни пред "Стандарт" Младен Мутафчийски. Той е в директорския борд на компания "Медийни системи". Тя представила проект за над 2 млн. лева, като европейската помощ е 1,084 млн. лв. "Чрез трети лица ни беше казано, че трябва да върнем 600 000, ако искаме да вземем милиона", каза Мутафчийски. След като станало ясно, че чиновниците нямат никакъв шанс, фирмата била изхвърлена от конкурса.

„Гражданска отговорност” става 600 лв. до три години в. Новинар

Задължителната застраховка „Гражданска отговорност” ще поскъпва поетапно, докато достигне 600 лв. през 2012 г. Това е три пъти повече от цената й в момента, коментираха застрахователи. Причината е евроизискване цената на застраховката да стигне средните нива в ЕС. Другият мотив на застрахователи да вдигнат цените е, че от началото на следващата година при смъртен случай обезщетението ще достигне 1 млн. евро и дружествата трябва да имат средства, за да го изплащат. В момента обезщетенията при смъртен случай стигат 400 000 - 500 000 лв., коментираха застрахователи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
fallback