fallback

Борисов: Симеон Дянков ще е новият финансов министър на България

Дянков заемаше поста главен икономист в Световната банка, от няколко седмици е ръководител на икономическия екип на ГЕРБ

18:44 | 06.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Новият финансов министър на България ще се казва Симеон Дянков, съобщава БНР, позовавайки се на Wall Street Journal. Информацията е получена от репортер на вестника по време на проверката на строящата се отсечка на столичното метро.

До момента новината за избирането на Симеон Дянков за ключовия пост не е потвърдена официално от ПП ГЕРБ. Не се съобщава и за подробности относно други позиции в бъдещото правителство.

По време на вчерашната пресконференция по повод изборните резултати на ГЕРБ Дянков бе неотлъчно до Бойко Борисов, като бе застанал от дясната му страна. Макар да не взе участие в изявленията, неговото появяване на подобно място говори достатъчно за ключовата роля, която се разчита той да играе в екипа на партията.

Симеон Дянков е на 38 години, живее в САЩ и е женен за икономистката Каролин Фройнд, за която се носят слухове, че може да стане част от икономическия екип на американския президент Барак Обама. Баща е на две деца.

В Световната банка за последно е заемал поста главен икономист, като е бил част от съставянето на антикризисни програми в няколко държави по света. Дянков е и част от проекта Doing Business, като е давал оценка за условията за правене на бизнес в над 90 държави по света.

Името на Симеон Дянков попада сред 100-те най-цитирани икономисти в света.

Дянков е завършил езиковата гимназия в Ловеч, след което е студент по Международни икономически отношения в УНСС. От 18 години той живее в САЩ, като там стартира обучението си в Университета в Питсбърг.

Притежава докторска степен по икономика от университета в Мичиган, изпълнявал е и длъжността директор на аналитичното звено Идеи42 към Харвардския университет.

Вижте икономическата програма на ГЕРБ:

 
Още по темата:
 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:28 | 31.08.22 г.
fallback