fallback

Акция на седмицата – Монбат АД

През седмицата Атанас Бобоков потвърди целта на компанията да стане номер 3 в Европа

09:00 | 04.07.09 г.

Книжата на монтанския производител на акумулатори Монбат АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в традиционната рубрика „Акция на седмицата”.

През седмицата се проведе Общо събрание на акционерите на компанията, на което председателят на УС Атанас Бобоков потвърди целта на Монбат да стане производител номер 3 в Европа.

И през юни месец Монбат продължи обратно изкупуване на акциите от капитала си с цел осигуряване на ликвидност на емисията и подкрепа на цената на акциите.

Въпреки че акциите на акумулаторният производител бяха едни от най-пострадалите от кризата, то чрез постепенно разтеглено във времето обратно изкупуване чрез цели шест процедури, средната цена на обратно изкупените до момента общо 933 417 броя акции е 6 лева, или с едва 33% по-скъпо от текущата им пазарна цена.

„Цената на обратно изкупуване сега е на нива 4,5-4,6 лева, което означава, че нашата средна цена е много близка до пазарната цена”, заяви още Бобоков пред акционерите. „Не бива да ви притесняват изхарчените близо 5 млн. лв., защото дружеството стои изключително стабилно финансово. Обратното изкупуване помогна за ликвидността, за стабилизиране на цената, което доведе до открояването на Монбат като едно от малкото дружества, чиято пазарна цена на акциите не падна под емисионната“, каза още Бобоков.

Миналата седмица Монбат съобщи, че ще участва в учредяването на дружеството MONBAT UK Ltd., United Kingdom, като придобие 52% от капитала му. Дружеството ще бъде учредено с капитал от 10 хил. британски лири и вписано съгласно британското законодателство. Предметът му на дейност ще бъде търговия с акумулатори и акумулаторен скраб.

Освен това дъщерното на Монбат АД – сръбското Монбат ДОО, гр. Инжджия, ще закупи 51% от капитала на сръбското дружество Ю Монбат ООД, което извършва търговия с акумулатори.

Миналия четвъртък компанията обяви резултатите си за месец май, които показаха подобряване на продажбите – темпът им на спад на годишна база се забави до 52,3% през май от 55% спад през април и 60% спад през март.

За последните пет работни дни пазарната капитализация на Монбат нарасна с по-малко от процент до 181 млн. лв. Акциите на дружеството добавиха 20% през последните три месеца.

Материалът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:58 | 08.09.22 г.
fallback