fallback

Подписват междуправителственото споразумение за "Набуко" на 13 юли в Турция

Дължината на газопровода се планира да бъде около 3300 км, максималният му капацитет – 31 млрд. куб. м годишно

17:45 | 03.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Междуправителственото споразумение за реализацията на проекта за газопровода „Набуко" ще бъде подписано на 13 юли в Турция, съобщи днес във Варна министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

По думите му „политическото споразумение за проекта е малко закъсняло, но важното е, че вече ще стане факт”. Димитров допълни, че в процес на изпълнение са 4 големи енергийни проекта в страната (вероятно визирайки освен „Набуко”, газопровода „Южен поток”, петролопровода Бургас-Александруполис и АЕЦ Белене).

Смята се, че подписването на междуправителственото споразумение ще ускори реализацията на проекта. Засега конкретните източници на природен газ и точните количества за достигане на планирания капацитет на „Набуко” не са известни. Предвижданията са първият природен газ да тръгне по тръбата през 2014 г.

Дължината на газопровода се планира да бъде около 3300 км, максималният му капацитет – 31 млрд. куб. м годишно, а инвестициите в него – 7,9 млрд. евро. Газопроводът ще пренася газ от Каспийския регион, Централна Азия и Египет, до Турция, България, Румъния, Унгария, Австрия. Между шестте акционери в „Набуко” е и Български енергиен холдинг.

В момента продължава предпроектното проучване на „Набуко”, като се очаква през следващата година да бъде взето окончателното инвестиционно решение. Тогава се предвижда и да се сключват договорите за транспортния капацитет.

Фактическото строителство според предвижданията трябва да се извърши в периода 2010-2014 г., като първоначално газопроводът ще работи с половината от капацитета си.

Около 30% от инвестициите в Набуко ще бъдат осигурени от акционерите (собствен капитал), а останалите от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и търговски банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:21 | 06.09.22 г.
fallback