fallback

ЕК препоръча запълване на газохранилищата в ЕС, ние сме подготвени

Газохранилището в Чирен вече практически е запълнено и в момента се допълва до „предела” си

17:02 | 02.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Запълване на газовите хранилища от всички възможни „достъпни източници” преди зимния сезон, с оглед на неопределената ситуация със запасите от газ в газохранилищата на Украйна, препоръча днес на страните от Европейския съюз (ЕС) Координационната група на ЕС по природния газ, се казва в съобщение на ЕК.

Уточнява се, че експертите от Координационната група са обсъдили ситуацията с газоснабдяването в страните от ЕС и нивото им на готовност за вероятността през „следващите седмици и месеци” за прекъсване на газовите доставки, предвид зависимостта на повечето европейски страни от един доставчик (Русия) и един маршрут на доставки. Освен това „Координационната група по газа е идентифицирала рисковете, свързани с газовите доставки в различните страни на ЕС и е проучила възможностите за взимане на спешни мерки за координация при необходимост”, се казва още в съобщението на ЕК.

Украйна засега навреме и в пълен обем плаща за получения руски газ (до 7-мо число на следващия месец), но Москва изразява сериозни съмнения в платежоспособността на Украйна, особено що се отнася до запълването на подземните газохранилища на страната, което е технологично необходимо (поради спецификата на изграждане на газопроводната система на Украйна) за обезпечаване на транзита на газ за европейските потребители.

Украинското държавно ръководство признава за финансовите трудности при плащанията на руския газ, обаче се надява да ги реши чрез външни заеми. Газът за запълването на газохранилищата на Украйна за зимния период струва 4,2 млрд. долара. Русия вече отказа да е единствен кредитор на Украйна. От страна на ЕК не е взето решение за предоставяне на кредит на Украйна от ЕС, единствено беше посочено, че при определени условия, с които Украйна трябва да се съобрази, ще се обмисли въпросът за предоставяне на кредит от около 2 млрд. долара.

Помолен да коментира препоръката на ЕК, изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов обясни за Investor.bg, че газохранилището в Чирен (с което единствено разполага България, като се предвижда в бъдеще изчерпаното находище в Галата да се преобразува в газохранилище) вече практически е запълнено и в момента се допълва до „предела” си.

Технологичните възможности за съхранение на газ в Чирен, който може да се черпи (без „буферните” обеми) са общо 600 млн. куб. м, като на денонощие максимално може да се изтегля до 4,5 млн. куб. м газ, уточни Гогов. Освен това трябва да се има предвид, че през лятото потребностите на газ на денонощие на страната са 4-5 млн. куб. м, а през зимата – средно около 12 млн. куб. м.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:54 | 10.09.22 г.
fallback