fallback

Преглед на печата за 2 юли

08:02 | 02.07.09 г.

Световната банка и "Фрийдъм хаус" за България: Управлението е сред най-слабите, демокрацията не е необратима в. Дневник

Държавното управление на България е сред най-слабите в Европа, а демокрацията все още не е установена необратимо и не е достатъчно жизнена. Това са двата основни извода от публикуваните в един ден в сряда доклади на Световната банка (СБ) и базираната в САЩ неправителствена организация "Фрийдъм хаус".

"Фрийдъм хаус" отчита, че през миналата година България е изостанала или не е отбелязала напредък по много от важните показатели за състоянието на демокрацията. Най-видно е това при борбата с корупцията и независимостта на медиите.

В годишния си доклад "Страни в преход" експертите на Световната банка заключават, че през 2008 г. България е имала най-неефективното правителство за последните 10 години.

Агенцията по горите ще получи 65 хил. декара от армията в. Дневник

Близо 65 хил. декара от полигона "Змеево" край Стара Загора ще преминат на подчинение към Държавната агенция по горите. Други 21 хил. декара ще бъдат дадени на министерството на земеделието. Това съобщиха от Министерството на отбраната, след като военният министър Николай Цонев, който е водач на листата на НДСВ в Стара Загора, изстреля предизборния "снаряд" и обяви, че ще затвори полигона.

За закриването на "Змеево" от години настояват жителите на града, които обвиняват военните за периодичните обгазявания.

Държавата заведе дело срещу БТК за 22 млн. лв. в. Сега

Агенцията за следприватизационен контрол е завела дело срещу БТК за неизпълнение на инвестиционната й програма за 2006 г. в частта й за трудова заетост. Това съобщи вчера шефката на ведомството Атанаска Бозова. Делото се води в Арбитражния съд в Париж. Ведомството е подготвило и друг иск за неспазване на същия ангажимент за 2007 г., който е за над 30 млн. лв., и ще го предяви съвсем скоро, каза Бозова. Отделно от това МФ готви иск за 80 млн. лв. претенции за разликата в цените на акциите, по които телекомът бе продаден преди 2 години на AIG и цената, по която дотогавашният им собственик ги купи от държавата преди 5 г.

От Министерството на транспорта пък заявиха, че няма да върнат своята т.нар. златна акция в телекома.

Оздравителният план на "Кремиковци" ще се доработва в. Сега

"Очаква се съдът да върне оздравителния план за "Кремиковци", за да бъде допълнен точния списък на кредиторите и да се направи оценка на вземанията", съобщи вчера синдикът на комбината Цветан Банков. Той внесе плана в Софийския градски съд в последния възможен момент на 29 юни. Кредиторите вече са над 450 и продължават да нарастват.

Затварят бинго и игрални зали в. Стандарт

Игрални и бинго зали сами връщат лиценза си и затварят врати заради липсата на клиенти. От януари досега Държавната комисия по хазарт е взела решения за предсрочно прекратяване на разрешенията на 44 игрални зали, каза за "Стандарт" председателят на ДКХ Димитър Терзиев. Причината за това е намаляването на хората в залите с ротативки. Тази тенденция започва от 2008 г., когато собствениците на 39 игрални зали прекратиха разрешенията си преди изтичане на срока им, а изтеклите разрешения на 52 зали не бяха подновени. През 2009 г. намаляват и исканията за откриване на нови игрални зали. Пада и броят на бинго залите поради липса на интерес към тази игра.

Хлябът няма да поскъпва въпреки кризата в. Новинар

Няма основание цената на хляба да се увеличава до края на тази година. Това каза вчера председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Христо Миленков. Той коментира, че според слухове заради по-ниските добиви на зърно, които се очакват през тази година, хлябът можело да поскъпне чувствително. Реколтата от пшеница ще е значително по-малка от миналогодишната, но това не означава, че ще има недостиг на суровината, тъй като през 2008 г. добивите от зърно бяха рекордно високи за последните 10 години, обясниха от бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:03 | 03.09.22 г.
fallback