fallback

Ройтерс: Чуждестранните инвеститори изоставят угрижените българи

В страната влизат пари от Китай и Близкия изток, но се очаква ПЧИ да паднат наполовина за 2009

11:46 | 01.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Чуждестранните капиталови потоци са се понижили наполовина до 995 млн. евро (1,38 млрд. долара) през първите четири месеца на годината спрямо същия период година по-рано. В страната навлизат инвестиции от Китай и Близкия изток, но икономистите очакват преките чуждестранни инвестиции да спаднат поне наполовина до 3-3,5 млрд. евро за цялата година.

Това се посочва в репортаж от София на агенция Ройтерс, като според публикацията със заглавие „Чуждестранните инвеститори изоставят угрижените българи“ положението с инвестиции предизвиква обществено недоволство.

Кризата все още не е толкова болезнена за страната, колкото е в Латвия и Унгария, но според изследване на държавната компания за социологически проучвани НПОК, публикувано в средата на юни, 38% от българите се опасяват, че могат да загубят работните си места през следващите шест месеца. Над половината от участниците в допитването посочват, че са отменили плановете си за летни ваканции или ремонт на жилището.

Авторката на материала се спира накратко и върху политическата ситуация у нас, посочвайки, че предстоят избори и описвайки някои от основните политически сили.

Според материала някои анализатори посочват, че една трета от общо 150 хил. души, заети в текстилната промишленост, където годишният оборот се изчислява на 2,5-3 млрд. евро, тази година ще загубят работните си места, тъй като инвеститорите търсят по-евтина работна ръка в места като Молдова и Украйна.

Секторите на строителството, недвижимите имоти и финансовите услуги - които привличаха по-голяма част от 6-те млрд. евро чуждестранни инвестиции годишно през последните четири години - в момента са в застой.

Дефицитът по текущата сметка на България остава опасно висок - 22 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) - и един от най-големите в ЕС, а тегленото в продължение на години на евтини кредити предизвиква липса на ликвидност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:39 | 31.08.22 г.
fallback