fallback

Общините може да увеличат таксите за смет през 2010 г.

За 2010 г. общините са длъжни да заложат ръст на приходите от такса смет, в противен случай няма да се справят с проблемите с отпадъците

15:49 | 29.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

За 2010 г. общините са длъжни да заложат ръст на приходите от такса смет, в противен случай няма да се справят с проблемите, свързани с депонирането на отпадъците. Това заяви Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ) по време на среща с представители на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и на общините от областите Видин, Враца, Ловеч и Плевен, които са пряко засегнати от процесите на изграждане на нови регионални депа и продължителността на експлоатация на съществуващите общински сметища.

Съгласно поетите от България ангажименти пред Европейската комисия 203 общински депа трябва да прекратят експлоатация от 16 юли тази година. От МОСВ посочиха, че европейската директива за управление на отпадъците трябва да се изпълнява, но се съгласиха с факта, че изпълнението трябва да се предхожда от встъпителни мерки, които не могат да бъдат реализирани до 15 юли тази година.

С оглед на това ще бъдат изготвени допълнителни графици, в които да се опишат количествата и видовете отпадъци, които следва да бъдат отклонени от основния поток, депониран на депата, като по този начин се цели минимизиране на отпадъците за депониране.

Изпълнителният директор на НСОРБ предложи да се обсъдят възможностите някои от общинските депа, категоризирани като "малко рискови", да претърпят "реанимиране" – подобряване на условията за депониране, след което да се преразгледа схемата за депониране, така че тези депа да продължат да се използват поне до края на календарната година.

Според Гинка Чавдарова е наложително да се упражни контрол и да не се злоупотребява с цените за депониране на по-големи разстояния за общините, за които това ще бъде неизбежно.

Преходният период е необходим на общините, за да направят своите анализи и преценят промените, които ще бъдат принудени да извършат през следващата календарна година по отношение на такса смет, както и за съответните инвестиции, които трябва да направят в настоящите депа. Яснота по всички тези въпроси трябва да има до септември, съобщиха от община Плевен.

Спешно трябва да се изготви план-график по региони и да се прецени кои депа допускат да се извършат подобрения по отношение на инфраструктурата и внасяне на допълнителни съоръжения, с което да се удължи експлоатационният срок. Тези мерки са много временни и през преходния период ръководството на всеки областен град трябва да направи реални стъпки в посока на промяна на сегашния подход при управление на отпадъците, става ясно още от съобщението на общината.

Промени трябва да има и то в къси срокове, е заключението от проведената среща. Кметовете обаче не получиха яснота как точно ще стане това, ще получат ли общините не само морална, но и финансова подкрепа от държавата за прилагането им и доколко времето до самосезиране на ЕК ще бъде благосклонно към тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 05.09.22 г.
fallback