fallback

Проф. Д. Иванов: Трябва да се вдигнат данъците върху доходите

Относно финансовия сектор Иванов препоръчва да се изработи „Закон за рекапитализация (национализация) на банки” и да не се регистрират небанкови финансови фирми, извършващи кредитиране

17:19 | 26.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Необходимо е по възможност още от следващата година да се отмени плоският данък и да се въведе прогресивно подоходно облагане, заяви икономистът проф. Димитър Иванов, бивш съветник на президента, по време на проведен днес в София икономически форум. Това е една от основните идеи, залегнали в насоките за антикризисна програма, изработена от Димитър Иванов и експерти и гражданско сдружение „Глас”, чийто председател е той.

Други основни препоръки на икономистите са, осигурителните вноски да не се намаляват, също и корпоративният данък, който и „без това е доста нисък”, а ДДС да се намали на 18%.

Според прогнозите на икономистите от сдружението през следващите 3-4 години страната ще бъде в период на бюджетен дефицит, като за тази година той ще е 1,5-2%.

Между основните антикризисни мерки, които предлага проф. Иванов, са сключване на „гъвкаво” споразумение с Международния валутен фонд (МВФ); подпомагане на публичния сектор (без да се посочва как). Според вижданията на Димитър Иванов при необходимост държавата трябва да участва в изкупуването на дялове от големи фирми, за да ги спаси от фалит, а и да се увеличат държавните поръчки в отбранителния сектор.

Освен това би трябвало да се изработи „програма за преструктуриране на задълженията на гражданите по ипотечните кредити (когато заемополучателят остане без работа), като се предвиди една година отсрочка за плащанията по вноските по кредити”.

А относно финансовия сектор Иванов препоръчва да се изработи „Закон за рекапитализация (национализация) на банки” и да не се регистрират небанкови финансови фирми, извършващи кредитиране.

За посочените мерки, предвидени да бъдат антикризисни, Иванов не посочи дори приблизително какви държавни финансови средства ще са необходими и как ще бъдат осигурени, след като и без тях, според част от икономистите, ще има бюджетен дефицит.

В тази връзка финансистът Стоян Александров коментира, че не подкрепя почти нищо от предложеното от Димитър Иванов, тъй като „не са направени никакви сметки и не се знае каква ще е цената и съответно евентуалната полза от реализацията на дадена мярка и дали въобще ще може да се реализира”. Относно намаляването на ДДС становището на Александров е, че в близко бъдеще не трябва да се намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:47 | 20.08.22 г.
fallback