fallback

Четвърта поредна седмица на спад за SOFIX

И през тази седмица обемите на търговия продължиха да падат, единични сделки за големи пакети акции спасяваха дневните обороти от рекордни минимуми

15:26 | 26.06.09 г.

И тази седмица премина с надмощие на мечките на БФБ-София, което се отрази в спад на блу-чип компаниите в лицето на SOFIX с близо 2 на сто за последните пет работни дни. 

Така днешната седмица е четвъртата поред на спад за индекса, като от 29 май до днес той губи 6,7 на сто до 354,2 пункта.

Широкият ценово претеглен BG40 отново падна под 100 пункта, губейки 2,8% за седмицата до 99,62 пункта.

И през тази седмица обемите на търговия продължиха да падат като единични сделки по прехвърляне на големи пакети акции при отделни позиции спасяваха дневните обороти от рекордни минимуми. Въпреки ниските обеми «тънкият» пазар осигури повишена волатилност по отделни позиции.

Седмицата ще се запомни с прехвърлянето на мажоритарния пакет акции от капитала на Слънце Стара Загора табак АД, което се случи по време на днешната търговия. Продавач по сделката е Бизнес Център Изгрев ЕООД, което през лятото на миналата година закупи 90% от капитала на цигарената фабрика.

Сделката стана на извънборсов пазар като това, което направи най-голямо впечатление е, че прехвърлянето се осъществи при цена, която е със 107% по-висока от пазарната.

В понеделник стана ясно, че Енемона АД е сключило договор за саниране на обект на Министерство на отбраната на стойност 8,4 млн. лв. без ДДС, което представлява близо 12% от средногодишните приходи на компанията за последните три години.

Акциите на Енемона за седмицата изгубиха 1,14% до 7,8 лв.

В сряда Чугунолеене съобщи, че прекратява дейност за два месеца поради намаление на поръчките заради световната икономическа криза. Книжата на дружеството паднаха за седмицата с 26,7% до 2,27 лева за брой.

Комисията за финансов надзор задължи Слънчев бряг АД  да не подлага на гласуване допълнителните точки към дневния ред на насроченото за 27 юни Общо събрание на акционерите, а именно за промени в състава на съвета на директорите му, вземане на решение за безвъзмездно прехвърляне на елементи от инфраструктурата, собственост на Слънчев бряг АД, к.к.Слънчев бряг, както и за прекратяването му и обявяване в ликвидация.

От понеделник до петък сделки с книжата на дружеството липсваха.

Лидери по оборот за седмицата бяха емисиите на Адванс Екуити Холдинг (2,8 млн. лв.), Адванс Терафонд АДСИЦ (1 млн. лв.) и Химимпорт (579 хил. лв.).

 

Компания от SOFIX Седмично изменение
М+С хидравлик АД 6,3%
Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ 5,7%
Оловно цинков комплекс АД 3,4%
Монбат АД 1,5%
Индустриален Холдинг България АД 0,0%
Топливо АД 0,0%
Спарки Елтос АД -0,7%
Софарма АД -1,1%
Енемона АД -1,1%
Каолин АД -1,2%
Оргахим АД -1,4%
ТБ Централна кооперативна банка АД -1,5%
ТБ Първа Инвестиционна Банка -1,8%
ТБ Корпоративна търговска банка АД -2,1%
ЗД Евроинс АД -2,6%
Химимпорт АД -3,2%
Неохим АД -3,9%
Албена АД -6,1%
ТБ Българо-Американска Кредитна Банка АД -6,4%
Холдинг Пътища АД -8,1%

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:08 | 02.09.22 г.
fallback