fallback

П. Мутафчиев: Щрабаг бави ремонта на падналата козирка на летище София

Цената на ремонта на козирката е приблизително около 350 хил. лева

17:22 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Австрийската фирма Щрабаг бави извършването на ремонта на падналия окачен таван на външната козирка на Терминал 2 на летище София, коментира днес пред журналисти министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

Той посочи, че въпросният ремонт на повредената още в началото на декември миналата година козирка, който на практика се извършва само за 2-3 седмици, би трябвало да е приключил още през пролетта. Цената на ремонта на козирката е приблизително около 350 хил. лева.

Ангел Тулешков, началник „Развитие и поддръжка на летищната инфраструктура” в транспортното министерство, обясни за Investor.bg, че според действащия договор между фирмата изпълнител на летищния терминал и държавата в частта за гаранциите за добро изпълнение, Щрабаг е длъжна за срок от 10 години, т.е. до 2016 г., да отстранява за своя сметка и за определени срокове настъпилите повреди.

По процедура, тъй като летището е в категорията „обект от национално значение”, Щрабаг първо трябва да изпрати проект за поправка на конструкцията в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и след одобрение да извърши ремонта, който също трябва да бъде одобрен от държавните органи. През март австрийската фирма е изпратила такъв проект в МРРБ, но той не е отговарял на изискванията и не е одобрен. Оттогава фирмата нищо не е направила, за да изпълни задълженията си по ремонта на козирката на летището.

Преди няколко дни Министерството на транспорта е изпратило до централното ръководство на Щрабаг писмо, в което се настоява за изпълнение на договорните задължения на фирмата относно ремонта и се посочва, че подобно бавене вреди на цялостния имидж на фирмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:25 | 02.09.22 г.
fallback