fallback

БФБ е платила над 1 млн. лв. за ползването на XETRA за 2008

За 2009 г. се очаква БФБ да плати годишна лицензионна такса от около 540 хил. лв.

14:12 | 25.06.09 г.

Българска фондова борса АД-София е платила еднократна инсталационна такса в размер на 300 хил. евро за внедряването на новата търговска система XETRA, става ясно от съобщение на сайта на БФБ.

Годишната лицензионна такса, дължима към Deutsche Boerse, се определя в зависимост търговската активност и е в размер на 490 хил. лв за 2008 г.

Така за миналата година БФБ е платила на Deutsche Boerse такси от над 1 млн. лв. за ползването на новата търговска система.

За 2009 г. тази сума се очаква бъде около 540 хил. лв., като други такси от страна на БФБ не се дължат, се казва още в съобщението.

Разходите по въвеждането на XETRA, заедно с намаляването на приходите от комисиони за сключени сделки на борсата, са основната причина за намаляване на нетната печалба на БФБ за миналата година до 545 хил. лв. от 5,251 млн. лв. през 2007.

От годишния отчет на БФБ-София за миналата година става ясно, че борсата е реализирала нарастване на разходите за външни услуги със 129 на сто, или с 692 хил. лв., до 1,229 млн. лв. Именно в това перо са отчетени разходите по внедряването и поддържането на търговската система.

При избора на система за търговия Съветът на директорите е разгледал три алтернативни предложения, изготвени от три различни пазарни оператора.

При преценката на офертите СД е взел под внимание потенциални преимущества на Xetra спрямо конкурентните оферти като работа винаги върху последната версия на системата; повишена видимост на местния пазар от чужди инвеститори; възможности за лесен достъп на чуждестранни участници до българския пазар, както и на местните посредници до чуждите пазари в мрежата на Xetra; възможности да се търгуват и нови видове инструменти, включително и деривативни; възможности за разширяване на сътрудничеството и на post-trading ниво; по-конкурентна цена в сравнение с алтернативната оферта при еднакви пазарни условия

Търговията на БФБ чрез XETRA се осъществява от 16 юни миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:01 | 11.09.22 г.
fallback