fallback

Преглед на печата за 25 юни

08:27 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовото министерство ще проучва възможността за емитиране на глобални облигации

в. Дневник

През следващите години Министерството на финансите ще анализира възможността за емитиране на облигации на международните капиталови пазари. Това е записано в стратегията за управление на държавния дълг през периода 2009 - 2011 г., която трябва да бъде одобрена на днешното правителствено заседание и с която "Дневник" разполага. В нея се посочва, че средствата от новите облигации може да се използват за изплащане на падежираните през 2013 и 2015 г. глобални книжа в евро и долари с общ обем 1.8 млрд. евро, които страната ни притежава. Ако се стигне до пласиране на нови международни облигации, ще се спазват всички процедури за хеджиране и предпазване от съществуващите за държавата рискове, се посочва в стратегията, чието първо издание беше направено по времето на кабинета "Сакскобургготски". Спазването на стратегията обаче до голяма степен ще зависи и от следващото правителство.

Очакват нарушения за 250 млн. лв. при обществените поръчки

в. Новинар

За първите три месеца на годината нарушенията при конкурсите за обществени поръчки са над 80 млн. лв., съобщиха вчера от Агенцията за обществени поръчки (АОП). В същото време за периода са възложени около 17 000 договора за 7,5 млрд. лв. Очакванията на ведомството са през тази година нарушенията на процедурите да са за 250 млн. лв. Това е с около 35 процента по-малко спрямо миналата година, каза Ева Радева, национален консултант по поръчките.

Бирници гонят съдружници за осигуровки

в. Стандарт

Масови проверки за осигуровки на съдружници във фирми започват данъчните в Русе. В хода на акцията ще се уточняват данъчно-осигурителните сметки на 373 съдружници в 130 дружества, чрез които се осигуряват по две и повече притежатели на дялове.

С техните счетоводства ще се изяснява разпределението на направените чрез тях осигурителни вноски за периода от 2005 г. до момента. Причина за проверките са засечените от приходните инспектори многобройни пропуски.

Става въпрос за задължението осигуровките им да се внасят за всеки месец и за всяко самоосигуряващо се лице поотделно, а не общо - за всички съдружници, осигуряващи се чрез дружеството. Това нарушение се санкционира с глоба от 50 до 500 лв. по реда на Кодекса за социално осигуряване.

Рязането на интернет кабели не спира

в. Дневник

Силовата разправа с конкуренцията в доставката на интернет услуги продължава с пълна сила, след като жертва на срязани кабели стана телеком операторът "Спиди нет". "Докога държавните органи ще допускат развитието на интернет сектора в страната да бъде зависимо от престъпни деяния като рязане на кабели, кражба или повреждане на мрежово оборудване?" Реторичен или не, това е въпросът, който зададе изпълнителният директор на "Спиди нет" Страхил Иванов, след като инфраструктурата на компанията отново стана обект на престъпна агресия на 12 юни. В разстояние от половин година това е петият път, когато фирмата се жалва от нечестна игра от страна на конкуренти, които предпочитат да използват непазарни средства, за да останат в бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:45 | 03.09.22 г.
fallback