fallback

Засега кризата не се усеща силно на пазара на шоколадови изделия

Сегментът на мини кексовете бележи най-голям годишен ръст през 2008 г., следват ги бисквитите

14:37 | 24.06.09 г.

Засега нивата на продажбите на пазара на шоколадови изделия се запазват, но се усеща, че кризата влияе както на отношението и условията на търговските партньори, така и на крайните потребители. Предвид особеностите на пазара, в който оперираме, се надяваме ефектите на кризата при нас да са по-слаби. Това коментираха за Investor.bg от българския производител в сектора „Победа“ АД.

„Истината е, че хората започнаха да ограничават бюджетите си и да обмислят по-сериозно покупките си. В същото време обаче не е толкова сложно решението дали да заделиш лев-два за нещо сладко, било то бисквита, вафла или шоколад“, допълни Мирена Тодорова, експерт „Връзки с обществеността“ в компанията.

На въпрос дали компанията е успяла да намали производствените разходи в условията кризата предвид по-евтините захар, брашно и какао от „Победа“ казаха, че за драстични промени в това отношение не може да се говори. „Освен основните суровини като захар и брашно в калкулацията на изделията се отчитат и други елементи. Променят се цените и на амбалажите, печатни услуги, търговските отстъпки, заплатите, лихвените проценти по кредити, електроенергия, горива и др. За голяма част от суровините така или иначе всяка година се отчитат промени, дължащи се на сезонност например, но е важен резултатът на годишна база“.

По данни на Нилсън България най-голям ръст на пазара на захарни и шоколадови изделия за 2008 г. спрямо 2007 г. отбелязва пазарът на мини кексове (около 60% в стойност). За същия период пазарът на бисквити в България нараства с 22% в стойност.

Продажбите на “Победа” АД за 2008 г. бележат ръст от над 25% спрямо 2007 г., като този ръст се дължи предимно на групата на бисквитите. Продажбите от износ пък се увеличават със 100%. Компанията изнася 10% от продукцията си, като има утвърдени позиции на грузинския, полския и румънския пазар. Сред страните, в които също има износ, са и Германия, Гърция, Естония, Италия, Кипър, Ливан, Полша, Румъния, Словакия, Турция, Унгария, Чехия и ЮАР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
fallback