fallback

Преглед на печата за 23 юни

08:11 | 23.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Световната банка сложи България в черен списък в. Сега

Световната банка поднесе вчера поредната порция негативни новини за финансовата стабилност в България. В свой доклад тя сложи страната ни в една група с Латвия и Беларус, които са в много по-тежко финансово състояние. Според банката трите страни нямат достатъчно международни валутни резерви, за да покрият краткосрочните си външни дългове.

Краткосрочният дълг на Латвия достигна 250% от резерва й, който е 3.9 млрд. долара. Дългът на Беларус пък е 290% от резерва й. В България съотношението е малко над 100%, но тя също е сложена в черния списък. Данните на БНБ сочат, че краткосрочният външен дълг на България в края на март е бил 13 млрд. евро, а международните валутни резерви - 11.8 млрд. евро.

Аутобан "Хемус" остава за далечното бъдеще в. Сега

Въпреки че Брюксел разреши да се сключват договори по двете оперативни програми, които засягат изграждането на пътища - "Регионално развитие" и "Транспорт", държавата няма намерение да завършва магистралата от София до Варна. Това обясни вчера от ефира на БНТ шефът на надзора на Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) Иван Атанасов.

С размразените пари по "Регионално развитие" още през юли стартират търгове за 15 отсечки, предимно второкласни и третокласни пътища. Те са общо към 300 километра и ще струват 220 млн. лв. С останалите 280 млн. лв. по същата оперативна програма наесен ще стартират търгове за други отсечки, за които в момента няма проектна готовност.

С парите по програма "Транспорт" ще се изгради остатъкът от магистрала "Тракия" (София-Бургас), която би трябвало да е готова до 2012 г., магистрала "Марица" (от "Тракия" до турската граница) и части от "Струма" (от Долна Диканя до Благоевград). Преди няколко месеца, за да осигури европейско финансиране за "Тракия", България отложи част от строителството на магистрала "Струма" и най-тежкият участък - през Кресненското дефиле, бе оставен за след 2013 г.

Швеция обмисля още по-широк мониторинг над България в. Дневник

Слабостите в България и Румъния ще бъдат сред проблемите, с които ще се занимава новото председателство на ЕС, заяви Сесилия Малстрьом, министър по европейските въпроси на Швеция - страната, която поема ръководство на съюза от 1 юли. Това съобщи БНР и допълва, че според Малстрьом докладът за България в областта на правосъдието и вътрешния ред ще излезе през септември.

Неофициално се твърди, че Швеция обмисля да предложи наблюдение над София и за усвояването на еврофондовете, изпълнението на шенгенските критерии и подготовката за еврозоната, съобщава БНР. Наскоро стана ясно, че холандският министър по европейските въпроси Франс Тимерманс е поискал ЕК да наложи предпазна клауза на България и Румъния, ако напредъкът им не е достатъчен.

Мажоритарният вот обърква сметките за власт в. Дневник

След зачестилите сигнали за подготовка на вътрешен изборен туризъм и наплива на арестанти към депутатските банки президентът Георги Първанов се отрече от авторството на идеята за мажоритарен избор на 31 депутати. В понеделник, по-малко от две седмици преди парламентарните избори, той обяви, че партиите не са я разбрали правилно, а и обществото било недозряло за нея.

Първанов лансира тезата за въвеждане на мажоритарен елемент преди година и половина, напомни я в началото на април и постави ултиматум на политическите сили - ако не направят исканата от него промяна в закона, той ще инициира референдум. Тъкмо наложеното от държавния глава изменение в закона, според което мажоритарни кандидати могат да бъдат избрани дори с един глас преднина, стимулира масово преселение на избиратели в други райони за 5 юли, сигнализираха граждански организации.

Строят пристанище на Дунав в. Стандарт

Яхтено пристанище се строи на река Дунав край село Байкал. Пристанът за луксозни лодки в община Долна Митрополия ще е единственият по реката. До него ще бъде издигнат и нов хотел. Трансграничният проект е съвместен между родната община и румънския град Корабия. След построяването на пристанището селото очаква да стане притегателен център както за туристи и от останалите крайдунавски страни. Вече са подписани споразумения за развитие на селски и екотуризъм между България и Румъния. От две години се движи и кораб по линията Байкал - Корабия, твърди директорът на Дирекция "Специализирана администрация" в общинската администрация Личо Тончев. Предвижда се и създаването на паркови туристически зони в района на римския и византийски град Улпия Ескус и в румънската община Корабия. На двата острова с обща площ от 4000 дка срещу село Байкал съществуват условия за развитие на ловния и риболовния туризъм.

"Кремиковци" може да остане и без ток в. Новинар

Около 40 млн. лв. дължи „Кремиковци” на работниците. Това заяви вчера Васил Яначков, председател на федерация „Металици” към КНСБ. Служителите не са получавали заплати от декември миналата година. Заради неизплатени задължения НЕК може да спре подаването на електроенергия към „Кремиковци” от началото на следващия месец, стана ясно вчера. В началото на месеца комбинатът подписа договор с „Булгаргаз” за временни доставки на гориво, които се заплащат ежедневно. Горивото е нужно, за да се претопява скрап, като след продажбата му ще се плащат заплатите на работниците. Около 20 млн. лв. са месечните разходи на „Кремиковци” в момента, след спирането на гориво за Коксохимическия комбинат, твърди Яначков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:14 | 06.09.22 г.
fallback