fallback

Преглед на печата за 22 юни

08:06 | 22.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Георги Кадиев: Трябваше да актуализираме бюджета в. Дневник

Бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев, който сега е столичен общински съветник от БСП, коментира, че сегашното правителство е трябвало да предприеме актуализация на бюджет 2009, преди парламентът да приключи работата си. Той направи поредното си изказване в разрез с официалната позиция на своята партия пред националното радио, което също организира предизборен дебат, посветен на икономическата политика.

"Считам, че трябваше да направим актуализация сега, преди изборите, не толкова защото не можем да се справим без нея, а защото е честно към следващото правителство", заяви той. Кадиев беше заместник-министър на финансите, излъчен от БСП, но напусна заради постоянните конфликти с министъра Пламен Орешарски. Кадиев заяви, че тази година ще може да приключи без проблеми за публичните финанси, но посочи следващата като по-притеснителна.

Бирник влиза в “Кемпински” в. Стандарт

Съдия-изпълнител влиза в едно от най-лъскавите места в столицата. До дни започва опис на "Кемпински хотел Зографски", научи "Стандарт". Собствениците му ще се разделят с част от него на стойност близо 1 милион лева. Толкова дължат те като неустойка за неизпълнение на приватизациония договор. Причината е, че покойният вече Иван Зографски не изпълнил приживе условията за трудова заетост и резнал 100 бройки повече от персонала. В колосалната сума е включена и законната лихва, обезщетение за забава върху главницата плюс евентуално следващата сума за таксите и разноските на съдия-изпълнителя. Парите ще бъдат прибрани от Агенцията за следприватизационен контрол. На наследниците на ексцентричния милионер е наложен запор на сметките във всички банки и възбрана върху имота.

Не всички влогове с екстри са защитени в. Сега

Макар че 99% от влоговете у нас са защитени, в редки случаи някои от изгодните оферти на банките могат да се окажат негарантирани. Става въпрос за депозитите с т.нар. привилегировани лихвени условия, обясниха юристи. Изключенията касаят главно специални клиенти на банките, а не тези, които ползват промоционалните оферти.

По закон, в случай че банка изпадне в несъстоятелност, държавата изплаща влоговете до 100 000 лв. Депозитите до тази сума, сключени по промоции на банки, също са защитени. Гарантираната сума по влога обаче не се изплаща, ако банката предостави на гражданин или юридическо лице привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от нея, съобщи пред "Сега" Бисер Манолов, председателят на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

КФН ще ореже драстично проектозакона за фондовете за имоти в. Дневник

Проектът за изменения в закона за фондовете за имоти ще бъде преработен и много от новостите в първоначалния вариант ще отпаднат. Това заяви зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн по повод подготвените от предишния състав на комисията промени в Закона за дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ).

В рамките на предходното ръководство на комисията проектът беше представен като отразяващ предложенията на десетте водещи играча в сегмента. "Защо да се разваля нещо, което работи добре. Нищо не налага радикална промяна в регулирането на дейността на дружествата за имоти", каза Агайн, която е един от вносителите на Закона за АДСИЦ още през 2003 г. Основният й аргумент е, че при сегашната уредба фондовете са се развивали добре и са привлекли огромни за мащабите на българската икономика капитали.

Потушиха черешовия бунт в. Стандарт

Войната заради падналата наполовина изкупна цена на черешите в кюстендилско приключи с примирие. Скандалът гръмна, след като фирмите изкупвачи обявили цена от 90 ст./кг, а когато започнало изкупуването, я свалили на 50 ст. Ще унищожим реколтата, но няма да продаваме целогодишния си труд на безценица, се заканиха конявци. Цена от 50 ст. е гавра с нас, берачите вземат 35-40 ст. и за нас не остава нищо, възроптаха производителите. След продължителни разговори кметът на Кюстендил Петър Паунов договори в масивите, където е пръскано, черешите да се изкупуват по 0.90 лв. На останалите места според качеството изкупната цена е 0.70 - 0.90 лв./кг. По пазарите в Кюстендилско на дребно плодът върви по 1.50-2.00 лв., в София и другите големи градове черешите се продават по 2.50- 3.50 лв., а на места цените им достигат 4 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
fallback