fallback

Засилват контрола над превоза на отпадъци

Направен е план за инспекциите през следващата една година, съвместно с компетентните органи на съседните държави с цел да се ограничи незаконният превоз на отпадъци

17:04 | 19.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Засилва се контролът за предотвратяване на незаконен превоз на отпадъци до, от и през България, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Това е било договорено на среща в София от представители на компетентните органи по прилагане на Регламент ЕО 1013 от 2006 г. за трансграничен превоз на отпадъци на страните от Балканския регион.

От тези държави са най-честите превози до българските рециклиращи предприятия на метален скрап, отпадъци от хартия, пластмаса и стъкла, се посочва в съобщението. Превозите се извършват след получаването на разрешение, че съответната страна е съгласна с превоза, след като бъде направена проверка, че са налични необходимите документи и че превозът отговаря на всички изисквания, посочват от министерството.

На срещата са били уточнени изискванията по процедурите за разрешението с цел да се облекчат процедурите за нашите рециклиращи и оползотворяващи предприятия в ситуация на криза.

Разработен е и механизъм за засилване на контрола на незаконните превози на отпадъци у нас. Направен е план за инспекциите през следващата една година, съвместно с компетентните органи на съседните държави с цел да се ограничи незаконният превоз на отпадъци.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:13 | 26.08.22 г.
fallback