fallback

БСК иска ползване на данъчен кредит от бизнеса при покупка на автомобили

БСК счита, че в условията на криза, с признаването за данъчни цели на разходите на бизнеса за автомобилите, ще се подобри бизнес средата

12:27 | 19.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Необходимо е да се предвиди отмяна на всички разпоредби на Закона за ДДС (ЗДДС), ограничаващи правото на данъчен кредит за закупени нови или употребявани леки автомобили, както и за стоките и услугите, свързани с тяхното използване, гласи оповестено днес становище Българската стопанска камара (БСК).

От Стопанската камара смятат, посоченото може да стане чрез промени в данъчното законодателство в хода на подготовката и приемането на проекта на Държавен бюджет за 2010 г., особено като се отчитат ефектите на глобалната икономическа криза.

Вижданията си БСК аргументира с това, че използването на леките автомобили от бизнеса не е лукс, а ежедневна необходимост, по същия начин, като дълготрайните материални активи (сгради, машини, съоръжения, офис оборудване, компютри и др.). В тази връзка, всички свързани разходи следва да се признават за целите на облагането по ЗДДС, Закона да корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) и Закона за данъците върху доходите на физически лица (ЗДДФЛ), е мнението на камарата.

БСК счита, че в условията на криза, с признаването за данъчни цели на разходите на бизнеса за експлоатация, поддръжка и ремонт на автомобилите, ще се подобри бизнес средата и конкурентоспособността на българската икономика и българските предприятия ще могат да извършват дейността си при сравними условия с тези в страните членки на ЕС.

Освен това ще се ограничи значително делът на „сивия сектор” при услугите по експлоатацията, поддръжката и ремонта, както и при продажбата на употребявани автомобили, допълват от БСК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:51 | 10.09.22 г.
fallback