fallback

Станишев: Поддържаме постоянен контакт с МВФ

Работа на следващото правителство е да обсъди и реши какво да е развитието на икономиката, казва премиерът

10:11 | 19.06.09 г.

България поддържа близък контакт с Международния валутен фонд относно евентуално споразумение за финансиране, но всякакви важни решения за политиката вероятно ще изчакат до след изборите на 5 юли, е казал премиерът Сергей Станишев в четвъртък, цитиран от Wall Street Journal.

„Ние сме в постоянен диалог с международните ни партньори и в постоянен контакт с Международния валутен фонд“, е казал премиерът в интервю за Dow Jones по време на среща на социалистите законодатели от Европейския съюз.

„Работа на следващото правителство е да обсъди и реши какво е развитието на икономиката“, е казал още той.

България, най-бедната страна членка на ЕС, ще проведе избори в момент, в който икономиката навлиза в първата си рецесия от 11 години, припомня изданието.

Отбелязва се също, че партията на Станишев беше победена на изборите за Европейски парламент от ГЕРБ, „дясно ориентирано популистко движение“, начело с кмета на София Бойко Борисов.

Борисов поиска да започнат разговори с МВФ за подписване на предпазно споразумение, припомня още  статията, като се позовава на българските медии.

Станишев е предупредил, че средствата от МВФ идват с условия.

„Българските граждани трябва да знаят няколко много прости неща – че МВФ не е кошница, пълна с пари, които се раздават без никакви условия“, е казал той. „Едно от условията за МВФ за Румъния е да се намалят заплатите в публичния сектор с 5% - значи това означава, че г-н Борисов казва, че заплатите ще бъдат намалени с 5%“, е допълнил той.

България вероятно ще има дефицит по текущата сметка тази година, равен по размер на една трета от официалните валутни резерви на централната банка, цитира изданието Христофор Павлов, икономист на Unicredit Bulbank в София. Това „би трябвало да увеличи фокуса върху ролята, която един потенциален подкрепящ пакет, воден от МВФ, би могъл да има при смекчаването на продължаващата тенденция към спад“, допълва Павлов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:31 | 04.09.22 г.
fallback