fallback

По около 40 хил. GPS устройства се продават у нас на година

При средна цена от 300 до 500 лв. пазарът на мобилните навигационни устройства достига 16 млн. лв.

09:33 | 19.06.09 г.

Пазарът на навигатори (GPS устройства) у нас е около 40 000 на година, като основният канал за дистрибуция са търговските вериги за продажба на мобилни телефони и компютри, каза за Investor.bg Николай Блажев, търговски директор в Ес Би Груп ЕАД. Вчера компанията презентира навигационните решения Ndrive, които се предлагат в повече от 40 европейски държави. Собственик на марката е португалска компания.

Ес Би Груп ЕАД е българска фирма, оперираща под марката Naviteq, с оборот от 3,7 млн. лв. за 2008 г. Компанията изготвя геоданни, които продава на различни клиенти, включително осигурява данните за България в навигаторите на Ndrive.

Според Николай Блажев, цената на навигаторите е около 300 – 500 лв., като броя продадени устройства е близък до броя продадени нови автомобили, който за 2008 г. е над 55 000, а данните за 2009 г. показват спад.

Блажев обясни, че фабричните навигатори в новите коли нямат пълни данни за България, а обикновено само за някои по големи градове и затова се налага покупката на специален навигатор.

Бяха представени навигатори, разполагащи датчик за алкохол и FM радио, като някои от устройствата се предлагат с доживотен безплатен ъпдейт на картата на България, тоест купувачът заплаща само първата сума и няма такси за поддръжка.

Устройствата не се предлагат на лизинг от вносителя, но в търговските вериги може да се вземат на изплащане.

Според Блажев, един от каналите за дистрибуция, който не се използва много в момента е през дилърите на нови и употребявани автомобили, които за 2008 г. са продали около 250 000 возила у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:03 | 14.09.22 г.
fallback