fallback

Гергана Паси: Докладът на ЕК ще бъде критичен, но не унищожителен

Тенденцията на "галевизация" на образа на България ще влезе в дебатите между държавите-членки на ЕС

13:47 | 18.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Допускам, че предстоящият доклад на Европейската комисия (ЕК) в областта правосъдие и вътрешни работи ще бъде критичен, но той няма да бъде унищожително критичен по начина, по който бяха изписани заключенията в доклада от 23 юли миналата година. Това каза министърът по европейските въпроси Гергана Паси по повод приключилата мисия на ЕК преди Годишния доклад за изпълнението на Механизма за сътрудничество и оценка с ЕК в областта правосъдие и вътрешни работи.

По думите на министър Паси новият доклад може да се очаква през юли или през септември. След доклада по правосъдие и вътрешни работи ще има и доклад по усвояването на европейските средства.

Според Гергана Паси, от миналогодишния „печален“ доклад има позитивни стъпки по всички показатели, по които се оценява напредъка, което се признава и от евроекспертите. Сред тенденциите, които се очаква да бъдат положително оценени, тя посочи модела на борба срещу организираната престъпност и корупцията чрез съвместни екипи между Прокуратурата, МВР, ДАНС, НАП и др.; функционирането на Инспектората към ВСС; всички мерки, свързани с прозрачност - включително Закона за конфликт на интереси, забраната на замените на земи и др.

Тенденцията на „галевизация“ на образа на България е нещо което, извън всякакво съмнение, ще влезе в дебатите между държавите-членки на ЕС, при обсъждане на доклада за правосъдие и вътрешни работи, заяви още министър Паси, цитирана от БТА. По думите й експертите от ЕК държат във фокуса на вниманието си всеки един от тези казуси - от събирането на подписка в подкрепа на някой от братя Галеви, до спирането на едно от ключовите дела по злоупотреби с европейски средства заради политически амбиции на един от обвиняемите.

Гергана Паси не прогнозира налагането на предпазна клауза в областта „Правосъдие и вътрешни работи“, но това по думите й, не изключва дебата за нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:40 | 06.09.22 г.
fallback