fallback

Преглед на печата за 18 юни

08:01 | 18.06.09 г.

НЕК се опитва да ограничи чуждите инвеститори в екоенергия в. Дневник

Националната електрическа компания (НЕК) се опитва да ограничи инвестициите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ-вятър, слънце, вода и биомаса) с исканията си да въведат лимити за строителството им. Тази теза лансира по време на енергийния форум за перспективите за инвестиции във ВЕИ в курорта "Св. Константин и Елена" изпълнителният директор на компанията Мардик Папазян.

Той предложи енергийният министър Петър Димитров да определи максималните мощности от вятър и слънце, които могат да се изграждат в България. До момента предложението на НЕК не е получило подкрепата от енергийното министерство. До момента са заявени 10 500 МВт мощности от ВЕИ, които електрическата компания не е в състояние да присъедини. За да изпълни заявките за присъединяване на вятърни и соларни централи тя трябва да инвестира 350 млн. лв.

Холандия иска предпазна клауза за България в. Сега

Холандският министър на европейските въпроси Франс Тимерманс е поискал от еврокомисаря за правосъдието Жак Баро да наложи предпазна клауза едновременно с предстоящото публикуване на докладите за Румъния и България, ако се установи, че напредъкът им е недостатъчен. Това съобщи румънското издание "Нюзин", като се позова на писмо, подписано от холандския министър. В писмото с дата 30 май министър Тимерманс иска среща с еврокомисаря Баро, за да бъде специално проучено влиянието, което ще има прилагането на предпазни клаузи върху сътрудничеството в съдебната област, което вече съществува с България и Румъния. Холандското правителство е взело решение да продължида оказва съдействие на двете държави в областта на съдебната реформа и подкрепя препоръката на Европейската комисия механизмът за сътрудничество и оценка да остане да действа, докато бъдат изпълнени всички цели, се посочва в писмото.

Наливат 760 млн. евро в ТЕЦ в. Стандарт

Между 750 и 760 млн. евро ще инвестира ЧЕЗ в изграждането на модерен газов енергоблок в ТЕЦ "Варна". Това съобщи вчера шефът на чешката компания за България Любош Павлас. Новият блок ще бъде с мощност от 880 мегавата и ще бъде първият такъв у нас.

Българите са най-образованите имигранти в САЩ в. Сега

Сред имигрантите от европейски произход в САЩ най-високообразовани са българите, сочат данните на Бюрото по преброяване на населението на САЩ. Това съобщи Examiner.com.

Измежду имигрантите от европейски произход в САЩ 92.6% от българите имат най-малко завършено средно образование или по-висока образователна степен.

Следват швейцарците с 90.6% и ирландците с 90.4%. Най-ниско в европейската класация са португалците (42.9%), италианците (53.7%) и гърците (59.9%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
fallback