fallback

Преглед на печата за 17 юни

07:54 | 17.06.09 г.

Производители патентоват родната луканка в ЕС в. Сега

Шест вида българска луканка и още 4 други месни деликатеса ще бъдат защитени в ЕС като продукти с традиционно специфичен характер. Сдружение от 27 наши фирми ще патентова старите рецепти и технологията за производството им и ще упражнява постоянен контрол за спазването им, съобщиха от Асоциацията на месопреработвателите. За признание ще се борят луканките "Панагюрска", "Смядовска специална", "Търновска", "Трапезица", "Троянска" и "Чумерна", а също и деликатесите "Пастърма", филе "Елена", роле "Трапезица" и врат "Тракия".

Японските строители на метрото ще отърват глоба за закъснението в. Дневник

Въпреки двегодишното забавяне на строежа на метрото от пл. "Света Неделя" до Ректората на Софийския университет няма да има финансови санкции за японската компания "Тайсей корпорейшън". Причината е, че докато общината само се заканваше да наложи неустойка от 4.2 млн. долара (5% от стойността на договора), компанията е подала серия от финансови искове към възложителя за закъснение поради непредвидени обстоятелства, повечето от които са одобрени от консултанта на проекта. Така общата сума на одобрените искове вече почти е достигнала тази на неустойката, обясниха във вторник от общинската фирма "Метрополитен".

"Тайсей" имала претенции за забавяне на строежа заради намерените останки на стар самолет пред Народното събрание или за изгнилата конструкция на една от метростанциите, която била установена в хода на работата. Консултантът, уважил исковете, е японската компания "Падеко". Според договора той се произнася за претенциите и на двете страни.

EVN купува проекти за екоенергия в България в. Дневник

Австрийската компания ЕVN Naturkraft, дъщерно дружество на EVN преговаря за покупката на фотоволтаичен парк от 5Мвт и водни централи в Южна България. Това съобщи вицепрезидентът на ЕVN България Калина Трифонова. Придобиванията са част от стратегията на австрийското дружество до 2012 г. да експлоатира поне 2 МВт соларна енергия, вятърен парк от 50 МВт и още 40 МВт водни централи. Компанията преговоря с български дружества за дялово участие или покупка на проекти за малки водни централи, които имат всичките необходими разрешителни.

Бизнесът иска наказания за общини, които не рециклират в. Новинар

Да бъде въведена наказателна такса за общините, които депонират отпадъците, а не ги рециклират. Това ще бъде една от основните законодателни инициативи на новосформираната Българска оползотворяваща и рециклираща асоциация (БОРА). В нея участват фирми, занимаващи се с управлението на отпадъците. Вчера нейният председател Милен Димитров заяви, че ще настоява да се актуализира и сформирането на такса смет, като освен данъчна оценка на имота да се съблюдава и количеството боклук, което гражданите изхвърлят.

Концесиите в България все още са извън европейските практики в. Дневник

Концесиите в България продължават да се разминават с нормалните практики на страните от Европейския съюз и промените в законодателството трябва да продължат. Това заяви Цвета Каменова, директор на дирекция "Икономическа политика" в Министерския съвет, при представяне на резултатите от изпълнението на проекта за координация и мониторинг на концесионните практики.

В момента административните срокове за възлагане на концесия са прекалено дълги. Препоръчително е големите обекти да бъдат разделяни на лотове, за които да се избират различни изпълнители, отбеляза Каменова. Най-показателен пример за това са автомагистралите, които трябва да бъдат разделяни на километри, а не да се дават като едно цяло. Практиката е доказала, че конкурсите трябва да бъдат изработвани въз основа на вече подготвени проекти. Важно условие е държавата да споделя риска с концесионера, за да бъде постигнато истинско публично-частно партньорство.

Държавата отказа да си търси 629 млн. лв. дългове в. Сега

Държавата отписа поредната солидна порция милиони от длъжници, които не може да си събере. "През миналата година Агенцията за държавни вземания прекрати поради несъбираемост дела на обща стойност 629 млн. лв.", съобщи вчера пред "Сега" изпълнителният директор на ведомството Венцислава Петкова. Основната част от сумата е натрупана заради измами с ДДС.

В сумата от 629 млн. лв. не са включени несъбираемите милиони на Агенцията за следприватизационен контрол и Държавния резерв, които през последните години също безуспешно се опитват да си съберат към 550-600 млн. лв.

60% от леглата по морето празни в. Стандарт

60% от леглата по морето ще останат празни през това лято, прогнозира директорът на Института по анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Причината е свръхзастрояването в морските курорти, твърди експертът. Заради липсата на кандидат-почиващи в нароените през последните години сгради инвеститорите пробваха всякакви трикове. Освен продажбата на хотели на парче като стаи за персонала вложителите сложиха на тезгяха и сградите като ваканционни комплекси и дори офиси. Средната сезонна заетост на хотелите на плажа за миналата година е била 34%. Въпреки черните прогнози през това лято без гости ще останат само сградите на недалновидните инвеститори. Както и малките туристически обекти, далеч от плажната ивица, които не предлагат достатъчно бонуси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:08 | 14.09.22 г.
fallback