fallback

Намаляват цените на дървесината от държавния горски фонд

Очаква се променените такси да влязат в сила със задна дата - от 1 април

15:39 | 16.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Средно с около 10 на сто да бъде намален размерът на таксите за ползване на дървесина от държавния горски фонд, предвиждат промени в тарифата за таксите, събирани в системата на Държавната агенция по горите (ДАГ), които предстои да бъдат разгледани и приети на утрешното заседание на Министерски съвет.

Очаква се те да влязат в сила със задна дата - от 1 април. Намалението на таксите представлява част от разработения от ДАГ пакет от мерки за ограничаване на въздействието на глобалната финансово-икономическа криза върху горския отрасъл.

С намаляването на таксите се цели създаване на възможности за подобряване на състоянието в отраслите, свързани с горското стопанство - дървопреработвателната и мебелната промишленост. Промените са насочени и към подобряването на конкурентоспособността на предлаганата от държавните гори дървесина както на вътрешния, така и на европейския пазар.

Още през февруари представители на ръководствата на едни от най-големите дървопреработвателни фирми в страната се оплакаха, че цените, по които купуват т.нар. технологична дървесина (от по-ниско качество, от която се правят плоскости др.) от Държавната агенция по горите, продължават да са доста високи за тях и не се минава към пазарното им формиране. Дървопреработвателите информираха, че смятат за правилно цената на дървесината да се формира на напълно пазарни принципи, основаващи се на качеството и търсенето и предлагането, и да няма минимални цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:34 | 05.09.22 г.
fallback