fallback

Преглед на печата за 16 юни

07:56 | 16.06.09 г.

Шест партии са пазарували гласове на евровота в. Новинар

В отделни региони на страната по време на евровота партиите са се занимавали масово с търговия с гласове. Това каза вчера директорът на Националния център за изучаване на общественото мнение Лидия Йорданова. Според нея основно пет или шест партии са се занимавали с изборна търговия. Анализът на НЦИОМ сочи, че дилърите на гласове се усъвършенстват все повече в този род престъпление. Според Йорданова те действат по-изтънчено, което ги прави по-невидими и неуловими.

Това превръща купуването на гласове в трудно доказуема практика. Социолозите твърдят още, че и общественото мнение отчита повишаването на случаите на изборна търговия.

Асоциация на данъкоплатците: Системата ви е сред най-добрите, корупцията е проблем в. Дневник

Българската данъчна система е една от най-добрите в света, а корупцията е основен проблем за нея. Това заяви Михаел Йегер, президент на Асоциацията на данъкоплатците в Европа (TAE), която има 1 млн. членове сред бизнеса.Българската данъчна система има много предимства - ниски данъци и максимална опростеност. Всичко, което в TAE изискваме като данъчна система, в България вече е постигнато, заяви Йегер на пресконференция "България в кризата". "Корупцията е проблем номер едно за българската данъчна система", предупреди още Йегер. Според Ролф фон Хоенхау, генерален секретар на организацията, по-малките икономики трябва да се въздържат от трупането на дълг и да подпомагат с държавни пари основно малкия и средния бизнес, а не големите компании.

Купиха коли за 3 млн. в. Стандарт

Коли за 3 млн. лв. са купили посетителите на Автосалон 2009 само за два дни. От откриването на изложението в събота фирмите са продали над 120 автомобила, показа проверка на "Стандарт". С най-много изтъргувани автомобили се похвалиха от "Пежо". За два дни те са успели да продадат 14 коли. Големите намаления са сериозен стимул за купувачите. Френската марка предлага отстъпки от 25 на сто за автомобилите на склад и само 3,9% лихва за лизинга по време на изложението. Сериозните отстъпки, които достигнаха до 50% за някои модели на "Шевролет", бързо намаляват наличностите в складовете. Нашенци си купиха 10 коли "Епика" и "Каптива", както и три "Опела". Сред най-харесваните модели на немската марка са "Инсигния", "Астра" и "Зафира".

Румен Овчаров: Средна заплата от 1000 лв. е постижима в. Дневник

"Средна заплата от 1000 лв. е напълно постижима. Заплатите ще нарастват, колкото и да е странно те и в момента продължават да растат. И това не означава инфлация". Това заяви депутатът, лидер на столичните социалисти и отново кандидат за депутат Румен Овчаров пред Би Ти Ви. По думите му БСП е водила политика за развитие на икономиката и резултати в социалната политика, а властта на БСП можело да се характеризира с една дума – успешна.

Е.ON отказва да изкупува "зелена"енергия в. Дневник

Електроразпределителните дружества си позволяват да не изпълняват законовите разпоредби, като създават спънки или отказват да изкупуват екологична електроенергия. Това важи както за Е.ОН, така и за собствениците на останалите две дружества за доставка на електроенергия, заяви пред Дарик Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия /АПЕЕ/, цитиран от "Дарик".

От дружествата се оправдават, че цената на "зелената" енергия е скъпа, обясни Киряков. Съгласно законодателството, разпределителните дружества са длъжни да присъединят и изкупят "зелената" енергия. Цената, на която в момента се продава енергията от ветрогенератори, е около 18 ст. за киловатчас. Доста по-евтина излиза производствена цена от 3,5 ст. на тока на НЕК, коментира шефът на АПЕЕ.

Автофирмите си искат обратно парите за винетки в. Сега

Представителите на транспортния бранш стават все по-изобретателни в антикризисните си искания. Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) поиска всички транспортни фирми да си получат обратно парите, които са дали за винетки за цялата 2008 г.

Тези такси се събират от Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) и би трябвало да се изразходват главно за поддържане на пътищата. Наскоро шефът на НАПИ Янко Янков отчете, че през миналата година във ведомството са получени над 217 млн. лв. приходи от винетки, със 17% повече в сравнение с 2007 г.

В пътната агенция бяха изненадани от идеята за връщане на такси. "До нас не е стигало такова искане, а и не е особено реалистично", коментираха от дирекция "Пътни такси и разрешителни".

6000 души остават без работа след третата вълна съкращения в. Сега

Третата вълна от съкращения в България след началото на икономическата криза поетапно ще лиши от работа около 6000 души. Това съобщи вчера вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

Днес профсъюзът организира голям протестен митинг в столицата срещу неадекватните антикризисни мерки на правителството и ограниченията на събранията, митингите и манифестациите. Очаква се в него да се включат близо 10 000 протестиращи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:35 | 08.09.22 г.
fallback