fallback

Увеличението на Химимпорт АД изпълнено на 99,6%

Мажоритарният акционер е записал полагащите му се акции, а от останалите 51% са записани от местни и 49% от чуждестранни лица

14:30 | 15.06.09 г.

Успешно приключи подписката за увеличение на капитала на Химимпорт АД чрез издаване на емисия задължително конвертируеми привилегировани акции с 9% гарантиран фиксиран годишен дивидент и гарантиран ликвидационен дял с водещ мениджър УниКредит Булбанк и комениджър – Централна Кооперативна Банка, съобщиха от Химимпорт АД.

До крайната дата на подписката бяха записани и заплатени 89 646 283 броя привилегировани акции при емисионна стойност 2,22 лв. всяка, представляващи 99,61% от предложените акции. Набраният при предлагането капитал възлиза на 199 014 748,26 лева, с което се нарежда сред най-големите емисии акции, пласирани на българския капиталов пазар до момента. Не са записани около 350 хил. акции

Мажоритарният акционер Химимпорт Инвест АД изпълни поетия си ангажимент, като записа акции срещу полагащите му се права. Над 51% от останалите нови акции са записани от местни инвеститори, в това число близо 32% от институционални. Oстаналите 49% са записани от чужди лица.

Привилегированите акции съчетават предимствата, които носят инструментите с фиксиран доход, като оставят на акционерите и възможността за капиталова печалба, както и осигуряват гарантиран ликвидационен дял в размер на емисионната стойност на привилегированата акция. Условията, при които се издават новите акции, осигуряват защита на интересите на привилегированите акционери при настъпване на определени корпоративни събития.

Химимпорт ще поиска допускане на новите акции за търговия на БФБ след вписване на увеличението на капитала в Търговския регистър и регистъра на КФН.

Днес акциите на Химимпорт АД поевтиняха с 1,1% до 2,24 лв. за акция при оборот от 81 хил. лв.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:20 | 14.09.22 г.
fallback