fallback

Преглед на печата за 15 юни

07:47 | 15.06.09 г.

България е втора в Европа по дял на сивата икономика в. Новинар

България е на второ място в Европа по дял на сивата икономика като процент от брутния вътрешен продукт на страната. Това се посочва в изследване на международната консултантска компания “AT Kearney”. Средният дял на сивата икономика в БВП за страните от Европейския съюз е 16 процента. В класацията ни изпреварва единствено Латвия. След страната ни се нареждат Естония, Хърватия и Румъния съответно на 3-то, 4-то и 5-о място.

Цените по морето у нас по-ниски с до 20 на сто от тези в Турция в. Новинар

С между 10 и 20 процента ще са по-ниски цените на пакетите за почивка по Българското Черноморие в сравнение с тези в Турция и Гърция. Това заяви за „Новинар” председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин. По думите му намалението, което направиха хотелиерите преди началото на сезона, за отстъпки от цената с до 30 процента при предварително запазване на стаи, продължава и в момента.

Най-евтина остава почивката в частни квартири и така наречените семейни хотели, където нощувката струва между 10 и 25 лв. на легло. Най-много оферти има за Несебър, Ахелой, Черноморец, Царево и Бяла.

Ирландия погва българите, които работят нелегално в. Дневник

Ирландия ще предприеме мерки срещу около 5000 румънци и българи, за които се предполага, че работят нелегално в страната, писа лондонският в. "Сънди таймс". По заповед на министъра на предприятията, търговията и заетостта Мери Кахлън инспектори на националната агенция по трудова заетост, която разполага със списък от 2000 компании, назначаващи нелегално румънски и български работници, започват да проверяват дали компаниите спазват законите, допълва вестникът. Онези, които назначават персонал без валидни разрешителни за работа, могат да бъдат глобени до 250 000 евро или директорите им да бъдат вкарани в затвора до 10 години.

Зам. вътрешен министър напусна МВР заради корупционен скандал в. Новинар

Зам. вътрешният министър на МВР Раиф Мустафа подаде оставка, тъй като името му беше намесено в корупционен скандал. Заместникът на Михаил Миков и човек от партията на Ахмед Доган беше свързан със скандала, при който шефът на фирмата „Автоинженеринг” Росен Маринов беше арестуван при опит да даде подкуп от 100 000 лева на началника на агенцията по рибарство Марин Димитров. Името на Мустафа пък беше посочено като евентуален посредник между бизнесмена и Димитров. По този повод от прокуратурата заявиха, че в аферата е замесен и друг висш чиновник. Въпросният бизнесмен е спечелил поръчка в края на миналата година за доставка на 42 пожарни коли за вътрешното ведомство, като търгът е бил ръководен от Мустафа. Поръчката обаче е била стопирана от Миков заради нарушения.

Безработицата излиза ниска заради бавно отчитане в. Сега

Безработицата расте бавно, защото няма кой да регистрира съкратените, установи проверка на "Сега". Много бюра по труда не разполагат с достатъчно персонал и не успяват веднага да поемат освободените накуп работници. За проблема предупреди в интервю пред "Дневник" бившият шеф на НОИ Йордан Христосков. Той се позова на сведения от депутата от "Коалиция за България" Донка Михайлова. Според Христосков това е начин правителството да забави официалния темп на безработицата.

"Говорих с г-н Христосков за бюрото по труда в Троян. Ставаше дума за кадровия капацитет на бюрата, който не е достатъчен да поемат масови съкращения и регистрациите се бавеха. След моята намеса беше създадена необходимата организация", обясни пред "Сега" Михайлова. От Агенцията по заетостта не успяха да отговорят на въпроса има ли проблем с обслужването на безработни и ако да - как е решен.

Пенсионерите не искат безплатното море на Масларова в. Дневник

Инициативата на социалния министър Емилия Масларова да изпрати пенсионерите на безплатен курорт в неактивния туристически сезон предизвика слаб интерес и негативни коментари сред хората от третата възраст. Едва 2859 от тях се възползваха от възможността да почиват на държавни разноски през първия етап на програмата на правителството за активно стареене от 21 април до 31 май. Още 980 са кандидатите да отидат на море или планина през есента, показва справка на Агенцията за социално подпомагане. По план в инициативата трябва да се включат 15 хил. пенсионери, за чийто курорт са предвидени 6.5 млн. лв. Поради слабия интерес обаче засега са похарчени около 715 хил. лв.

Семейни войни за кредити в. Стандарт

Борчове към банките запалиха семейни войни в цялата страна, показа проверка на "Стандарт". Ябълката на раздора най-често са потребителските кредити, които хората са спрели да плащат заради кризата. Тогава банките си събират парите от поръчителите им. Обикновено пък това са най-добрите им приятели или роднини. Така дори мъж и жена стават смъртни врагове в съдебните зали, казаха магистрати.

Кандидатите за агросубсидии са нараснали с 10% в. Дневник

Над 95 хил. земеделски производители са подали заявления за субсидиране по линия на директните плащания на площ, което е с 10 на сто повече от миналата година, съобщиха от фонд "Земеделие". Броят на кандидатите рязко се увеличава заради включването и на животновъдите, които до миналата година не получаваха субсидии поради липса на обработваема земя.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:36 | 11.09.22 г.
fallback