fallback

Орешарски „умерен оптимист“, че не се нуждаем от помощ от МВФ

Мнението на кабинета би могло да се промени, ако се влоши икономическата перспектива

15:55 | 12.06.09 г.

България не изпитва нужда да се обърне към Международния валутен фонд (МВФ) за спешно финансиране, е казал финансовият министър Пламен Орешарски в интервю за Dow Jones Newswires.

Орешарски е заявил, че „е умерен оптимист“, че България ще успее да се справи без заем от МВФ.

Той е допълнил, че правителството е обсъдило доводите за и против да се обърне към МВФ и че мнението на кабинета би могло да се промени, ако се влоши икономическата перспектива.

Брутният вътрешен продукт на България се сви с 3,5% през първото тримесечие на годишна база, рязко забавяне спрямо миналогодишното нарастване от 7%, припомня Wall Street Journal. Забавянето породи опасения за зависимостта на страната от външно финансиране.

Дефицитът по текущата сметка на България възлезе на над 24% от БВП миналата година. Той беше намален около наполовина засега тази година в резултат на падналия внос.

Според Орешарски спекулациите за възможна девалвация в Латвия, където латът е обвързан с еврото чрез валутен борд, не би трябвало да представляват „директна заплаха“ за България, където левът е фиксиран спрямо еврото с подобно споразумение.

„Не сме похарчили и стотинка от парите на данъкоплатците за стабилизиране на валутата“ и централната банка на България има достатъчно валутни резерви, за да поддържа борда, е допълнил Орешарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:07 | 13.09.22 г.
fallback