fallback

Общините с 1 млрд. лв. по-малко средства през 2009 г. заради кризата

Като антикризисна мярка е възможно да се пристъпи към замразяване на заплати, но не и към намаление

13:49 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Българските общини очакват през 2009 г. да разполагат с около 1 млрд. лв. по-малко финансови средства в сравнение с предходната година заради икономическата криза. Прогнозата на управителния съвет на Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ) бе огласена на дванайсетата национална среща на общинските финансисти в „Албена“.

Общините ще реализират около 700-800 милиона лева загуба на собствени приходи, а към очаквания дефицит се прибавя и задържането на 10 на сто от бюджетния трансфер, поясниха от сдружението.

Към края на май ще разполагаме с по-точни данни и тогава е възможно прогнозираният спад на финансови средства да бъде коригиран - да бъде по-голям или по-малък, коментира изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова, цитирана от БТА.

По думите й очакваният недостиг крие най-голям риск за изпълнението на местните дейности - издръжката на детските градини, домашния социален патронаж, поддържането на чистотата в общините, озеленяването и други.

„При кадровата неосигуреност на общините не виждам възможност в антикризисните мерки да търсим резерви за намаляване числеността на персонала, заяви Чавдарова. По думите й механичният подход към съкращения не би бил продуктивен. Според изпълнителния директор на сдружението работата на общинската администрация трябва да се оптимизира, като се разширят мобилните услуги за населението извън общинските центрове.

Като антикризисна мярка е възможно да се пристъпи към замразяване на заплати, но не и към намаление. В някои общини и сега заплатите на администрацията са много ниски - по 300-340 лева, посочи Гинка Чавдарова.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:42 | 06.09.22 г.
fallback