fallback

Статутът на живеещите без брак остава без промяна

Депутати вчера изразиха различни мнения по тази идея

10:08 | 11.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Статутът на двойките, които живеят без брак, няма да се промени, стана ясно днес, след като депутатите отхвърлиха предложението да се регламентира фактическото съжителство и то да има правно значение.

Депутати вчера изразиха различни мнения по тази идея, предаде БТА. Огнян Герджиков (НДСВ) коментира, че идеята на фактическото съжителство е да има равнопоставеност между брачните и извънбрачните деца. Десетки хиляди деца ще са без бащи и ще се чувстват втора категория, защото сме много „морални“, каза още депутатът от НДСВ.

Председателят на правната комисия Янаки Стоилов каза, че има аргументи и „за“, и „против“ въвеждането на фактическото съжителство. Според него фактическото съжителство има място, но въпросът е как ще се възприеме от обществото и дали ще доведе до това повече от родените деца да имат установен баща.

Любен Корнезов от левицата бе категорично против регламентирането на фактическото съжителство в закона. „И сега двойките могат да живеят без брак, никой не им пречи“, коментира той. Според него и за децата, родени при такова съжителство, няма проблем, защото те могат да бъдат припознати от бащата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:00 | 06.09.22 г.
fallback