fallback

Преглед на печата за 11 юни

08:08 | 11.06.09 г.

Българин обвинен в САЩ за съучастие в борсова измама в. Дневник

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) повдигна на 9 юни обвинение срещу българина Сашо Тодоров Дерменджиев за незаконно облагодетелстване с над 74 хил. долара. Според обвинението Дерменджиев, който има 16 фирми в България, е бил съучастник на швейцареца Лоренц Колер в престъпно използване на поверителна информация покрай сливането през 2006 г. на фармацевтичните компании "ГлаксоСмитКлайн" и CNS.

Справка в търговския регистър показва, че най-известната у нас фирма на българин с това име е спедиторската "М и М Милицер и Мюнх". Дерменджиев в сряда не беше открит за коментар.

Промени в Закона за водите решиха екопроблемите на магистралите в. Дневник

Промени в Закона за водите, приети от парламента в сряда, дадоха зелена светлина на изграждането на магистралите. Това стана с текстове в преходните и заключителните разпоредби, с които се урежда въпросът със старите доклади за оценка на въздействието на околната среда (ОВОС).

Липсата на публично обсъждане на ОВОС-ите е основната причина ЕС да не пуска парите за аутобаните, но с направените промени този въпрос се решава, коментираха от пътната агенция. Поправките предвиждат да се провежда ограничена процедура за оценките, изготвени преди 2007 г. Това означава, че ще има публично обсъждане, но то няма да засяга решението за трасето на магистралата, което вече е одобрено, а само ще препоръчва мерки за намаляване на вредното влияние от него. Такива например могат да бъдат защитни стени срещу шум, тунели за преминаване на животни и др.

Търговски вериги притискат хлебарите за хляб по 15 ст. в. Сега

Големите търговски вериги в страната ударно изнудват фурни и заводи и ежедневно свалят цената, която плащат за хляб, алармираха вчера производители пред Консултативния съвет по зърното в агроведомството. "Ситуацията е повече от парадоксална, дори в един град край морето обявиха, че дават максимум 15 ст. за самун, как ще оцелеем при такава цена", попитаха риторично от Асоциацията на хлебопроизводителите.

В столицата пък максималната цена на веригите стигала до 35 ст. за брой. Потребителите обаче плащат до 2 пъти по-висока цена, твърдят още производителите. "Освен големите търговски надценки, когато сключваме договор с някоя верига, искат от нас и еднократна такса от по 1000 лв. за всеки продукт, който ще се продава в магазините й за определен период от време", възмути се Георги Попов от Асоциацията на хлебопроизводителите.

НАПИ намери още 2 млн. лв. за моста край Бяла в. Сега

След като близо 2 години фаталният мост над Янтра край град Бяла се разширява, Национална агенция "Пътна инфраструктура" започна да търси пари и за разширението на пътя от двете му страни. Засега пътната агенция е намерила символичните 2 млн. лв., които би могла да отдели от разходите си за тази година, съобщиха от НАПИ. За да се изгради цялостен пътен възел около моста, който да направи смислено разширението на съоръжението, трябват към 8 млн. лв.

Военните със свой пенсионен фонд в. Стандарт

Поредната стъпка към увеличаване социалния статус на българските воини ще бъде създаването на военно-пенсионен фонд, който ще им осигури допълнителна втора пенсия. Това съобщи министърът на отбраната Николай Цонев на среща с личния състав на старозагорската Втора Тунджанска лека пехотна бригада в Стара Загора. Средствата за този осигурителен фонд щели да се набират изцяло от държавата. Законопроектът за създаването на фонда е бил готов и само липсата на време е осуетила приемането му, но министърът се надява, че новият парламент ще го утвърди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
fallback