fallback

Бизнесът: ЕРП-та да повишават енергийната ефективност, а не цените на тока

Цените на тока са разходоориентирани и не стимулират повишаването на ефективността при работата на ЕРП-та, смята БСК

15:02 | 09.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Електроразпределителните предприятия (ЕРП) в страната е по-добре да повишават енергийната си ефективност, както се прави в другите европейски страни, вместо да искат повишение на цената на електроенергията, смята председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. 

Той изрази становището си по време на проведеното днес от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обществено обсъждане на новите цени на тока и топлоенергията, влизащи в сила от 1 юли.

Данев посочи, че цените, които предлагат производителите и доставчиците на ток и които утвърждава или не ДКЕВР, са разходоориентирани и не стимулират повишаването на ефективността при работата на дружествата. Председателят на БСК даде пример, че топлоелектрическите централи във Варна и Русе, които са закупили големи количества скъпи въглища миналата година, чиято цена сега е паднала, не би трябвало да претендират за по-висока цена на произведената от тях електроенергия, тъй като посоченото действие е грешка на мениджмънта на фирмите, а не се дължи на обективни обстоятелства.

Председателят на държавната Агенция за енергийна ефективност Таско Ерменков също подкрепи становището, че енергийните фирми трябва да подобрят собствената си ефективност на работа, която е по-ниска от европейската (с изключение на АЕЦ Козлодуй), и тогава няма да има необходимост от вдигане цените на тока.

От Федерацията на потребителите остро се изказаха против разходоориентираните цени на електроенергията, които осигуряват печалби на ЕРП-та (ЧЕЗ, Е.ОН, ЕВН), без да ги стимулират да повишават ефективността си. Беше подчертано, че при това технологичните загуби на електро и топлоенергия при преноса, които се плащат от абонатите, са много по-големи от европейските поради недостатъчното инвестиции на дружествата.

Представители на Федерацията на енергетиците към КНСБ изразиха от своя страна загриженост за състоянието на Националната електрическа компания (НЕК), която търпи загуби - както беше посочено и от самата компания преди седмица, поради определените й от ДКЕВР ниски цени, по които продава „на едро” електроенергия на ЕРП-та, а изкупува на високи цени електроенергията от когенерация на топлофикационните дружества и тази от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Няма промяна в предварителното становище на ДКЕВР от миналата седмица цената на нощната тарифа на електроенергията за бита от 1 юли да се вдигне, а тази на дневната да падне, стана ясно днес. Очаква се като цяло цената та тока за бита да падне с 2-3%. 

Необходимо е да бъде въведен лимит за откриване на инсталации по отделните технологии за производство на електричество от възобновяеми енергийни източници, заяви председателят на ДКЕВР, потвърждавайки изказаното наскоро становище по въпроса от представител на комисията по време на икономически форум. 

Подобни ограничения, по думите на Шушулов, има вече в Германия и други страни от ЕС. Това се налага, за да има поносимост на цената на електроенергията от потребителите, тъй като токът от ВЕИ е много скъп, а и са необходими допълнителни инвестиции от страна на НЕК и ЕРП-та.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:58 | 13.09.22 г.
fallback