fallback

Конституционният съд ще решава дали МС може да управлява боклука на София

Според искането законопроектът е в пряко противоречие с Конституцията на България и с Европейската харта за местно самоуправление

10:35 | 09.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Конституционният съд образува дело по искане на Столичния общински съвет (СОС) съдът да се произнесе по спор за компетентност между СОС и Министерския съвет за внесения от правителството в 40-то Народно събрание законопроект за управление на отпадъците в област София. Това съобщиха от съда. 

От СОС искат Конституционният съд да се произнесе дали МС, като орган на централната изпълнителна власт, има правомощие да приеме и да внесе в Народното събрание конкретния проект на Закон за управление на отпадъците в област София, с който се изземват правомощия на органите на местно самоуправление, конкретно - Столичната община (СО) и на Столичния общински съвет, да извършват дейностите по управление на отпадъците на територията на СО. 

При взимането на това решение от правителството се аргументираха с твърдението, че общината не може да се справи със задълженията си по управление на сметосъбирането.

Според искането законопроектът е в пряко противоречие с Конституцията на България и с Европейската харта за местно самоуправление.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:48 | 13.09.22 г.
fallback