fallback

Булгаргаз предлага цената на газа от юли да падне с 33%

Намалението е резултат на по-ниските цени на алтернативните на природния газ горива и на по-ниския курс на лева към долара

16:33 | 08.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

„Булгаргаз", дъщерно дружество на „Български Енергиен Холдинг” (БЕХ), внесе днес официално предложение в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), цената на природния газ за третото тримесечие на годината да се понижи с 33% спрямо настоящата, съобщиха от Булгаргаз. 

Предложението е съгласно изискванията на Наредбата за регулиране на цените на природния газ, според която дружеството трябва да предложи за утвърждаване от ДКЕВР цена на природния за всяко тримисечие.

Отчитайки факторите, формиращи равнището на цената на газа, „Булгаргаз” предлага на ДКЕВР да утвърди цена на природния газ за третото тримесечие на 2009 г. в размер на 365,03 лв./1000 куб. м без ДДС. Намалението от 180,94 лв./1000 куб. м (33,14%) в сравнение с действащата цена е в резултат на по-ниските през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари и по-ниския валутен курс на лева към щатския долар.

Прогнозната цена, дадена в началото на май от Булгаргаз за периода юли-септември, беше с 29,9% по-ниска от сегашната. В интервю за Investor.bg изпълнителният директор на дружеството и член на съвета на директорите на БЕХ Димитър Гогов заяви, че цената на газа от 1 юли ще е по-ниска с повече от 30% от настоящата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:18 | 05.09.22 г.
fallback