fallback

Преглед на печата за 8 юни

07:55 | 08.06.09 г.

Несъбираемите дългове удариха рекорд - 5.8 млрд. лв. в. Сега

Всеки месец фирми завличат хазната с неплатени данъци и осигуровки в размер на около 60 млн. лв., става ясно от списъка на длъжниците, който НАП разпространява на сайта си. За последната година и половина реално несъбираемите дългове над 5000 лв. на некоректни фирми и граждани са набъбнали с 1 млрд. лв. и вече достигат рекордните 5.8 млрд. лв.

В списъка на НАП към края на април фигурират 8 798 длъжника, като повечето дългове са от невнесен или източен ДДС, а някои от тях датират отпреди 10 и повече години. Давността по много от тях е изтекла, фирмите нямат имущество и реално парите няма как да бъдат събрани, обясниха данъчни.

България сама си спря 68 млн. лв. по САПАРД в. Дневник

Над 68 млн. лв. по САПАРД са спрени от националния ръководител на предприсъединителните програми Димитър Ивановски, съобщи в. "Сега". Причината са откритите през февруари от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) нарушения в седем общини при избора на строители на междуселски пътища, за които "Дневник" писа.

Възложителите нарушители са Нова Загора, Нови пазар, Върбица, Панагюрище, Раднево, Бобов дол и Хасковските минерални бани и заради тях сега във всички 101 общини, спечелили проекти по САПАРД през 2008 г., текат ревизии. Докато не излязат резултатите, милионите по предприсъединителната програма ще са замразени.

Хотелиери наливат гостите си с фалшива водка в. Новинар

Масово хотелиери по Българското Черноморие купуват огромни количества наливна водка и ракия на цени от 1,20 до 1,60 лв. за литър от нелицензирани производители и след това ги предлагат на клиентите си. Това каза за "Новинар" председателят на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки Бранимир Ботев.

Той обясни, че става дума за алкохол, който се произвежда в гаражи и се продава, без да му е платен акцизът. Според Ботев нерегламентираните спиртни напитки се купуват предимно от хотелите, които предлагат на клиентите си пакети "ол инклузив", при които в цената се включват храна, нощувки и напитки. Хотелиери отрекоха подобни твърдения и обясниха, че алкохолът, който те предлагат, е проверен и висококачествен.

Рекорд! 1000 чужденци стават доктори у нас в. Стандарт

Броят на чуждестранните студенти, които искат да следват медицина у нас, рязко нарасна последната година. Младежите от целия свят, които се обучават в Медицински университет - София, вече са близо 1000, похвали се ректорът проф. Ваньо Митев. Според него причина за бума е начинът, по който вузът е провел кампанията си за прием миналата година. Само от приети през 2008 г. първокурсници във висшето училище са влезли 1,4 млн. евро. Сумата, която е постъпила от таксите на всички чужди студенти, е около 4 млн. евро. "Надяваме се до няколко години приходите ни само от външни студенти да достигнат 10 милиона", амбициран е ректорът.

Масово се укрива съставът на храните в. Сега

В 10 от 22-а изследвани вида храни от търговската мрежа на Варна има генно модифицирани организми. Количествата са в допустимите стойности, но пък на етикетите липсва информация за наличието им, алармираха от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:55 | 11.09.22 г.
fallback